Perník kam se podíváš

Možná patříte k těm, kteří mají zásoby vánočního cukroví v mrazáku ještě o Velikonocích, na sladké se nemůžete ani podívat nebo třeba perníčky ani rádi nemáte. Pokud ale patříte mezi milovníky této medové pochoutky, jistě uvítáte recepty na dobroty právě s perníkovou příchutí v tradičním i poněkud nevšedním pojetí.

Vláčný perník s polevou

Povidla dodají těstu dokonalou vláčnost, citrónová poleva zase osvěžující šmrnc!

Na 1 plech budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 a ½ balení kypřícího prášku do perníku
  • lžíci kakaa
  • lžíci skořice
  • 150 g povidel
  • 500 ml mléka

V míse smíchejte mouku s cukrem, práškem do perníku, kakaem a skořicí, přidejte vejce, olej, povidla a mléko a vymíchejte vláčné těsto. Nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech a pečte dozlatova při 180ºC. Vychladlý perník pomažte pikantní (nejlépe rybízovou) marmeládou a citrónovou polevou.

Medový perník s čokoládou a ořechy

Tip pro všechny gurmány, kteří chtějí něco extra.

Na 1 plech si připravte:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 160 g medu
  • 100 ml  mléka
  • 1 vejce
  • ½ balení kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžičku perníkového koření
  • kůru z poloviny citronu
  • 50 g kandované citrónové kůry
  • 60 g vlašských ořechů

na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 g másla
  • 25 ml smetany ke šlehání

a na ozdobu:

  • 20 g lískových ořechů
  • 20 g mandlí
  • 20 g pistácií
  • 40 g kandovaných třešní

Med se třtinovým cukrem dejte do kastrůlku a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Poté odstavte a nechte vychladnout. Přidejte vejce, koření, nastrouhanou citrónovou kůru a vyšlehejte do pěny. Vmíchejte kandovanou citrónovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a nasekané ořechy. Hotové těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte asi 45 minut při teplotě 160ºC. Smetanu přiveďte spolu s máslem k varu, odstavte, vsypte nalámanou čokoládu a vymíchejte hladkou polevu. Tou polijte povrch vychladlého perníku a po částečném ztuhnutí ozdobte ořechy a kandovanými třešněmi.

Perníkové muffiny

Ideální svačina do školy, práce nebo na výlet, která je vždy po ruce. Navíc s překvapením uvnitř!

Na 20 kousků budete potřebovat:

  • 280 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 120 ml mléka
  • 1 lžíci povidel
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce kakaa
  • sušené švestky (předem namočené v rumu)

Mouku smíchejte s cukrem, kypřícím práškem do perníku a kakaem, přidejte vejce, olej, mléko, povidla a med. Vymíchejte vláčné těsto. Košíčky na muffiny naplňte lžící těsta, poté vložte sušenou švestku a zakryjte ji opět vrstvou těsta (maximálně do dvou třetin košíčku). Posypte krystalovým cukrem na ozdobu a pečte asi 20 minut při teplotě 180ºC.

Perníkové sušenky

Vánoční cukroví je pryč, čokolády ze stromečku taky – zdravé perníkové sušenky k čaji se tedy rozhodně budou hodit!

Na 12 velkých sušenek si připravte:

  • 160 g mandlové mouky
  • 40 g tapiokové mouky
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíci kakaa
  • 40 ml kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového nebo rýžového sirupu

V míse smíchejte mandlovou i tapiokovou mouku, sodu, koření a kakao, přidejte rozpuštěný kokosový olej a sirup a rukama vypracujte těsto. To můžete rozválet a vykrajovat z něj tvary, nebo vyválet kuličky a z těch vytvořit sušenky pomocí razítka. Plech vyložte pečícím papírem a sušenky pečte asi 8 minut při teplotě 170ºC.

Perníkové lívance

Ideální voňavé víkendové probuzení do mrazivého rána!

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 40 g ovesných vloček
  • ½ hrnku podmáslí
  • 1 bílek
  • ½ lžičky skořice
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička medu

Ovesné vločky rozmixujte na prášek, přidejte koření a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte med, bílek a podmáslí a vymíchejte hladké řidší těsto. Lívanečky pečte na pánvi (lze i nasucho) z obou stran dozlatova a podávejte pokapané medem, javorovým sirupem, ozdobené ořechy, ovocem nebo bílým jogurtem.

Perníková zmrzlina

V zimním období toužíme hlavně po zahřátí. Mnozí z nás ale milují zmrzlinu kdykoliv a kdekoliv. A co teprve když je perníková!

Připravte si:

  • 2 vejce
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • šálek třtinového cukru
  • 2 lžíce melasy
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky zázvoru

Vejce důkladně vyšleháme s cukrem do husté a nadýchané pěny, přidáme melasu, mleté koření i šlehačku a prošleháme.Vložíme do formy a dáme do mrazáku. Po hodině zmrzlinu prošleháme, aby se rozrušily ledové krystaly, a postup opakujeme ještě minimálně třikrát. Jedině tak bude mít hotová zmrzlina krémovou a hebkou strukturu.

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *