Vánoční cukroví pro celiaky

Máte ve svém okolí někoho, kdo trpí celiakií nebo lepek odmítáte z jiného důvodu? Obáváte se, že se budete mísám s cukrovím muset vyhýbat obloukem? Netruchlete a připravte sladké pohoštění podle zdravých receptur bezlepkové diety!

Vanilkové rohlíčky

Vyzkoušejte na pečení netradiční mouku, její chuť Vás jistě mile překvapí!

Budete potřebovat:

  • 150 g kaštanové mouky
  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne. Poté z něj odebírejte malé kousky a tvořte rohlíčky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC a ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Linecké slepované

Máslová klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole – ani na tom bezlepkovém!

Na 25 kousků si připravte:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 70 g mletých mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce

Změklé máslo utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny, přidejte vejce a prošlehejte. Poté zapracujte mouku i mleté mandle, abyste získali kompaktní hmotu – těsto však bude měkčí než běžné linecké. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočinou v lednici. Poté těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte cukroví libovolných tvarů, u poloviny však vykrojte i ozdobný střed. Cukroví přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180ºC asi 8 minut. Po vychladnutí spojujte kolečka nejlépe rybízovou nebo malinovou marmeládou.

Pomerančová kolečka

Pomeranč příjemně provoní máslové těsto i kuchyni.

Budete potřebovat:

  • 200 g rýžové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • šťávu i kůru z 1 pomeranče
  • čokoládovou polevu na ozdobu

Z všech základních ingrediencí vypracujte vláčné těsto, rozválejte ho a vykrajujte z něj kolečka. Ty pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 170ºC asi 10 minut. Po vychladnutí je ozdobte čokoládovou polevou.

Citrónová srdíčka

Křupavé mandlové cukroví tvoří spolu s výraznou polevou neodolatelnou pochoutku.

Na 40 kousků si připravte:

  • 200 g mandlí
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • ½ lžičky citrónové esence

a na polevu a ozdobu:

  • 100 moučkového cukru
  • 2 – 3 lžíce citrónové šťávy
  • kandovanou citrónovou kůru

Žloutky utřete s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou esencí do pěny, přisypte mandle a vypracujte vláčné těsto. Pracovní plochu podsypte moučkovým cukrem a z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujte srdíčka, pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180ºC asi 12 – 15 minut. Moučkový cukr utřete s citrónovou šťávou, vzniklou polevou ještě horká srdíčka potírejte a před zaschnutím je ozdobte kandovanou citrónovou kůrou.

Malinovo – mandlové řezy

Vláčné tyčinky s voňavou marmeládou a křupavou drobenkou – co víc si přát?

Na 1 plech budete potřebovat:

  • 80 g najemno nasekaných lískových ořechů
  • 80 g bezlepkové mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 40 g maniokové mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkové esence

na náplň:

  • 400 g malinové marmelády
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g bezlepkové mouky
  • ½ lžičky vanilkové esence

a na drobenku:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g mandlových plátků
  • 120 g másla
  • ½ lžičky vanilkové esence

Ze všech základních ingrediencí vypracujte kompaktní těsto a rozetřete ho na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při teplotě 180ºC asi 7 minut – jen, aby se těsto zpevnilo. Poté plech z trouby vyndejte, nechte mírně zchladnout a plát potřete marmeládou. Ostatní zbylé suroviny na náplň smíchejte a marmeládu vzniklou směsí posypte. Z másla, kokosu, mandlových plátků a vanilkové esence vytvořte drobenku a nasypte na povrch řezů. Plech vraťte do trouby a pečte ještě dalších 25 minut. Po vychladnutí nakrájejte řezy na tyčinky nebo čtverečky.

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *