Front View Colorful Bell Peppers With Peppers Brown Background Vegetable Color

3 triky, jak oloupat papriky rychle a bez námahy: škrabku už nebudete potřebovat

Papriky patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, jsou nadmíru zdravé, hýří barvami a jsou ideální jako příloha k mnoha pokrmům. Syrové papriky jsou křupavé, protože mají pevnou slupku, v některých receptech se však používají papriky bez ní. Jakým způsobem snadno papriky oloupat? Jak pomůže mikrovlnná trouba? Existuje několik možností, jak tuto zeleninu zbavit pevné slupky.

Proč loupat papriky

Malé, velké, podlouhlé nebo kulaté, červené, žluté, zelené, či dokonce chilli, druhů paprik je neskutečné množství. Všechny jsou zdrojem vitamínů, minerálů a účinných antioxidantů, které blahodárně působí na zdraví. Mnoho z těchto látek je obsaženo ve slupce, proč ji tedy loupat? Zásadním důvodem, proč se jí zbavit, jsou trávicí obtíže. Papriková slupka je totiž hůře stravitelná, což je problém zejména pro děti, seniory nebo pacienty s trávicími obtížemi. Kromě toho se musí papriky loupat též do některých receptů, zejména do polévek nebo do guláše, obdobně jako do oblíbeného ajvaru.

Jak rychle oloupat papriky

Tradičně se pro loupání paprik používá horká voda. Jistě každý kuchař tuto metodu zná, stačí totiž vložit zeleninu do hrnce, zalít vodou a přivést k varu. Po dosažení varu se nesmí nechat papriky vařit déle než minutu. Poté se jednotlivé kusy vyndají a dají zchladit do ledové lázně. Po zchladnutí je možné snadno stáhnout slupky pomocí ostrého nože. Papriky je pak možné používat do receptů dle potřeby.

Zdroj obrázku: Freepik

S pomocí mikrovlnné trouby

Neméně populární způsob je pomocí mikrovlnné trouby, kdy se papriky prohřejí pod pokličkou během dvou minut. Po změknutí se loupají slupky pomocí malého nože, jdou snadno sundat. Prohřáté papriky se hodí do teplé kuchyně, zejména omáček, polévek nebo na balkánskou pomazánku.

Loupané papriky z trouby

Jak odstranit slupku a současně dát zelenině pověstný šmak? Metodu v troubě používají většinou profesionální kuchaři, jedná se o časově nejnáročnější metodu, byť postup není nikterak složitý. Papriky se musí omýt, rozpůlit a zbavit semínek. Poté se nakrájí na menší kousky a položí na plech vystlaný pečicím papírem. Kousky se zakapou olivovým olejem, plech se vloží do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia na 15–20 minut. Po upečení se snadno slupky sundají, papriky nadto vynikají výraznou chutí.

Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/how-to-peel-peppers