Aby grilování bylo bez starostí: vyčistit celý gril zvládnete během chvíle

Grilovací sezóna je v plném proudu. Před samotným začátkem grilování s přáteli a rodinou byste ale neměli zapomínat na jednu důležitou věc. Řeč je pochopitelně o hygieně. Hodně lidí si myslí, že důkladné čištění grilu není nutné, protože se všechny bakterie a nečistoty spálí. Není to ale pravda a můžete skončit s velmi nepříjemnou otravou jídlem. Jak gril důkladně vyčistit, aby byl připravený do akce?

Jedlá soda odstraní i odolné nečistoty

Zjistili jste, že nemáte k dispozici speciální kartáč na čištění grilu? Nevadí. Použít můžete obyčejný alobal nebo noviny. Odstraníte zbytky jídla a gril nepoškrábete. Jestli jste ho zapomněli umýt po posledním grilování v loňském roce, začněte s použitím speciální směsi. Smíchejte jedlou sodu a peroxid vodíku tak, abyste získali hustou pastu. Naneste ji na gril a nechte pár minut působit. Poté gril opláchněte teplou vodou a osušte čistým hadrem.

Zdroj obrázku: Freepik

Ocet je skvělým řešením

Další možností pro čištění grilu a odolných nečistot je ocet. Tento univerzální produkt možná používáte na čištění koupelny a kuchyně, ale stejně dobře poslouží také před grilováním. Jednoduše smíchejte ocet s vlažnou vodou a malým množstvím tekutého mýdla. Naneste tuto směs pomocí hadříku nebo houby na gril a vyčistěte ho. Ocet odstraní i velmi odolné skvrny a nebudete muset vynaložit příliš velké úsilí při údržbě.

Použít můžete i kuchyňskou sůl a alobal

Poslední metodou na čištění bez chemie je obyčejná sůl. Jakmile gril vychladne, připravte si velký plát alobalu. Posypte ho solí a umístěte do jeho středu mřížku z grilu. Poté ji zasypejte další solí. Předehřejte troubu na střední teplotu a vložte do ní alobal s posolenou mřížkou. Troubu můžete vypnout a sledovat, jak sůl začíná hnědnout. Díky tomu pustí všechny nečistoty a vy potom jen otřete mřížku čistým hadříkem nebo papírovými ubrousky.

Zdroj: https://bbqchamps.com/homemade-grill-cleaner/