Banálními chybami nezkušených kuchařek i kvalitní drahé maso ztratí křehkost a šťavnatost
Maso je cenným zdrojem bílkovin, železa a vitamínů skupiny B. Existuje také mnoho různých variant přípravy, proto se na našich stolech objevuje poměrně často. Jenže zpracovat maso tak, aby bylo opravdu křehké a šťavnaté, nebývá nejjednodušší, a my tak někdy končíme s tvrdou a vysušenou hmotou. S těmito radami se ale maso bude na jazyku přímo rozplývat. Co nám pomůže?
- Vyberte čerstvé maso
- Před zpracováním maso marinujte
- Přidejte papáju
- Maso potřete tukem
Vybírejte maso z ekologického zemědělství
Výběr masa je samozřejmě velmi důležitý. Maso musí být kvalitní, přednost dejte ekologickým chovům bez antibiotik a zbytečných přísad. Musí být také čerstvé a z relativně mladých zvířat, bude pak více šťavnaté. Při výběru správného kousku dbejte i na to, aby v mase nebyly žíly, šlachy nebo nečistoty.
Nejlépe den před zpracováním masa ho naložte do marinády. Na tu můžete použít své oblíbené koření, například červenou papriku, pepř česnek nebo petržel. Kyselé přísady, jako je citronová šťáva nebo ocet, zvýší křupavost masa. A když přidáme třeba podmáslí, kefír nebo jogurt, maso bude krásně jemné.
Papája nebo kiwi maso změkčí
Ke změkčení masa můžete použít i listy a kůru papáji. Stačí je na několik hodin přiložit na syrové maso a nechat v lednici. Podobným způsobem nám poslouží i kiwi, které nakrájíte na plátky a maso jím pokladete, případně z něj vymačkáte šťávu a tu použijete do marinády. Během pečení maso často ztrácí šťavnatost, čemuž účinně zabrání tenká vrstva tuku. Použít můžete i plátky slaniny. Kromě toho se maso nebude připalovat.
Pokud budete maso péct, vyjměte ho z chladničky alespoň 30 minut předem a osušte ho papírovou utěrkou. Poté ho lehce osmažte na rozpálené pánvi a nakonec vložte do trouby. Po upečení nechte maso asi 10 minut odpočinout, aby odtekl přebytečný tuk. Při smažení vložte maso na dobře rozpálenou pánev a zprudka osmahněte z obou stran. Následně ještě z každé strany smažte na mírném ohni. Tak bude křupavé a zároveň šťavnaté.