Bez vlákniny střeva trpí. Díky správným potravinám jí bude mít tělo znovu dostatek
Co má vlastně vláknina za úkol a jaké potraviny konzumovat, abychom ji měli v dostatečném množství? Vláknina je ve své podstatě nestravitelný sacharid, který tělem projde beze změny ven. Při své cestě s sebou ale vezme škodliviny, které se mohou ve střevech usazovat. Podle nutriční specialistky Joanny Drygielové si vlákninu můžeme představit jako kartáč, který na sebe nabaluje nestravitelné zbytky potravin, toxiny a další odpadní látky usazené ve střevech. Dále je velmi doporučována při snaze shodit přebytečné kilogramy. Při konzumaci potravin s vysokým obsahem vlákniny dochází k dřívějšímu nástupu pocitu sytosti, díky čemuž si vystačíme s menší porcí.
Multifunkční vlastnosti vlákniny
Nejen že čistí trávicí trakt, ale dokonce pomáhá i se samotným trávením. K tomu dochází stimulací žvýkání a slinění, tedy důkladnějšímu rozmělnění potravy a snadnějšímu rozkladu na živiny. Taktéž na sebe váže kyselinu chlorovodíkovou, která může způsobovat žaludeční vředy naleptáním stěny žaludku a dvanácterníku. Pokud trpíte na zácpu, dopřávejte si pravidelnou dávku vlákniny v kombinaci s dostatečným množstvím vody, která vás před těmito potížemi spolehlivě ochrání.
Kde jí najdeme největší množství?
Pokud tápete v tom, co jíst, abyste měli vlákniny dostatek, máme pro vás několik potravin, které jí obsahují velké množství. Z ovoce si ve velkém dopřejte hrušky, jahody, maliny, banány a jablka. Ze zeleniny jí nejvíce najdete v avokádu, mrkvi, červené řepě, brokolici, růžičkové kapustě a artyčoku. Pokud si chcete pochutnat na luštěninách, určitě sáhněte po čočce, červených fazolích a cizrně. Když vás honí mlsná, není nad to, sezobnout pár ořechů, které jsou taktéž bohaté na vlákninu, hlavně mandle a lískové oříšky.
Zdroj: https://www.everydayhealth.com/digestive-health/experts-why-is-fiber-important.aspx