
Bílý povlak na čokoládě vyvolává obavy. Jeho přítomnost má přitom jednoduché vysvětlení
Čokoláda jistě patří mezi nejčastěji kupované sladkosti. Je obtížné odolat její lahodné chuti. Často se však může stát, že čokoládu otevřeme a všimneme si na jejím povrchu bílého povlaku. Snadno můžeme zaváhat, zda je tato čokoláda vhodná ke konzumaci. To vám povíme v dnešním článku.
Vlastnosti čokolády
Nejzdravější čokoláda je tmavá, která obsahuje minimálně 70 procent kakaa. Takový výrobek obsahuje méně cukru a tuků, navíc je nutričně cennější. Tmavá čokoláda je zdrojem hořčíku, fosforu, zinku, vitamínů skupiny E a B. Obsahuje polyfenoly, které chrání před kardiovaskulárními onemocněními, navíc zlepšují fungování nervového systému.
Konzumace čokolády výrazně zlepšuje náladu. Vědci předpokládají, že obsažený neuromodulátor fenylethylamin je zodpovědný za regulaci pohody. Tmavá čokoláda má příznivý vliv na zánět v těle. Proto se nemusíte cítit provinile, pokud si dopřejete pořádný kus tmavé čokolády, když máte chuť na něco sladkého.

Bílý povlak
Pravděpodobně se každý z nás alespoň jednou v životě setkal s bílým povlakem na čokoládě. Mnozí se obávají, že je čokoláda zkažená. Avšak nic nemůže být dál od pravdy. Bílý sediment na čokoládě je tuk, který se takto objeví na povrchu především při proměnlivé teplotě. Pokud čokoláda mírně roztaje a pak zase ztuhne, na povrchu čokolády zůstane malé množství tuku ve formě bílého povlaku.
Pokud je čokoláda stále před datem spotřeby, nemusíte se tohoto bílého povlaku bát. Můžete tuto sladkost konzumovat bez rizika otravy. Je už jen na vás, zda vás tento problém odradí od vychutnání si lahodné čokolády. Nejvíce si ji užijete po vydatném obědě, k ranní kávě nebo nastrouhanou navrchu koláče. I když tam by kvalitní tmavé čokolády byla asi škoda.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/ingredients/what-is-that-white-stuff-on-chocolate