Bramboráky milují malí i velcí. S těmito triky budou prostě dokonalé

V České republice se snad nenajde člověk, který by nemiloval bramboráky. Je to jednoduché jídlo, a pokud víte, jak ho správně udělat, budete se olizovat ještě dlouho. Několik triků z vás udělá mistra ve smažení těchto placek, které jsou oblíbené po celém světě. 

Použijte staré brambory, které přelijte horkým mlékem 

Jestliže se chystáte rodinu překvapit netradiční večeří, dejte si pozor na několik věci, které by mohly pokazit vaši radost z dobře udělaného pokrmu. Pro těsto na bramboráky jsou nejlepší starší brambory. Mladé jsou měkké a vodnaté a příliš rychle se rozpadnou. Strouhejte je na velkém struhadle, nebo je můžete udělat půl na půl – na jemné a hrubé straně. Bramboráky budou krásně křupavé.

Zdroj obrázku: Pixabay

Před přidáním mouky do těsta ji prosajte. Nejlepší poměr na bramborákové těsto je 8‍–‍10 středních brambor a 3–4 lžíce mouky a vejce. Jestli do směsi přidáte zvlášť žloutek a několik polévkových lžic bílkoviny, bramboráky budou velmi nadýchané. Než nastrouhané brambory přidáte do těsta, přelijte je horkým mlékem. Neztmavnou a po smažení budou vypadat pořád chutně a zlatě. 

Nebojte se do bramboráků přidat cibuli

Zvýrazní jejich chuť a přidat můžete strouhaný eidam nebo různé druhy zeleniny – cuketu, dýni, mrkev, nebo dokonce plátky masa, pokud si neumíte bezmasý pokrm představit. Smažená slanina a oblíbené koření dovedou bramboráky k dokonalosti. Snažte se předejít tomu, že budou plné omastku. Toho se můžete zbavit, pokud budete hotové placky dávat na papírovou utěrku, do které se přebytečný olej vsákne.

Zdroj obrázku: Pixabay

Teprve poté je můžete servírovat ke stolu. Nejlepší jsou čerstvé a horké, ale mnozí je milují studené. Jen si dávejte pozor, brambory jsou na noc těžké, takže byste si je neměli dávat těsně před spaním. Hodí se jako příloha k masu, ale nejlepší jsou samotné. Jsou oblíbeným jídlem hlavně na festivalech a velkých akcích, protože jsou jednoduché na přípravu a dají se také zamrazit.