
Brambory jsou diabetikům zapovězené. V jedné formě si je však bez starostí dopřát mohou
Lidé, kteří trpí cukrovkou, musí být obzvláště opatrní v tom, co jedí. Jedním ze základů léčby tohoto onemocnění je strava s nízkým glykemickým indexem, takže diabetici se často vyhýbají jednomu z nejoblíbenějších druhů zeleniny, a to bramborám. Ukazuje se však, že existuje způsob, jak snížit glykemický index brambor.
Vysoký glykemický index
Brambory jsou nejen dokonalým doplňkem k celé škále jídel, ale také cenným zdrojem vitamínu C a vitamínů ze skupiny B. Důležité je, že mají i velmi málo kalorií – ve 100 gramech najdeme asi jen 60–70 kalorií. Na druhé straně mají ale vysoký glykemický index. Až 95, což znamená, že po konzumaci 50 gramů brambor se hladina glukózy může zvýšit až o 95 procent.
Brambory mají proto tak vysoký glykemický index, že hlavním komplexním sacharidem, ze kterého se brambory skládají, je škrob, který tvoří asi 25 procent. Skládá se z řetězce molekul glukózy – čím je delší, tím hůře se s ním naše tělo vyrovná. Měli bychom také pamatovat na to, že velké množství škrobu je spojeno s rizikem přetížení těla glukózou.

Brambory pro diabetiky
Diabetici si čas od času mohou dovolit zavést brambory do své stravy. Mělo by se však pamatovat na to, že by se to mělo dít sporadicky. Cennou informací je, že existují způsoby, jak snížit glykemický index brambor. Jedním z nich je jíst je za studena. V této formě nebudou brambory produkovat odolný škrob, který naše tělo není schopno strávit.
Důležité je, že tento typ škrobu se v našem těle chová téměř stejně jako vláknina – zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. S vysokou hladinou cukru v krvi a láskou k bramborám proto stojí za to experimentovat a sáhnout po této zelenině v poněkud jiné, zdravější formě pro diabetiky. Různé studie dokonce prokázaly, že vysoká konzumace této zeleniny může vést k postprandiální glykémii.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/potatoes-and-diabetes