
Brambory mohou způsobit vážnou otravu. Základem je správné skladování domácích zásob
Solanin je toxická látka, která se nachází v zelených bramborách. Jeho konzumace může vést k vážným zdravotním problémům. Může jít například o otravu, nefritidu, a dokonce může dojít až k tak závažným stavům, jako je kóma. Toxické brambory jsou obzvláště nebezpečné na jaře, kdy začíná proces klíčení.
Zelené brambory
Solanin je organická sloučenina, toxický glykoalkaloid vzniklý ze solatriosy trisacharidu a solanidinu glykosidu. Ve velké koncentraci se nachází ve výhoncích rostlin čeledi lilkovitých. Konzumace velkého množství solaninu může způsobit vážné gastrointestinální poruchy. Mezi příznaky otravy solaninem patří nevolnost, zvracení, kolika, průjem. V závažných případech se může vyskytnout onemocnění centrálního nervového systému, kóma, záchvaty a selhání periferního oběhu.
Příznaky se obvykle objevují 4–14 hodin po požití. V minulosti byly zaznamenány i smrtelné otravy, obvykle do jednoho dne od konzumace, hlavně u podvyživených a nedostatečně léčených lidí. Velké množství solaninu se nachází nejen v zelených bramborách, ale také v nezralých rajčatech a paprikách. Když je bramborová hlíza ve fázi růstu a je vystavena slunečním paprskům, je to jasným signálem, že takový brambor obsahuje solanin se zvýšenou koncentrací.

Riziko se na jaře zvyšuje
Když špatně skladované brambory začnou klíčit, v bramborové hlíze se nejvíce solaninu hromadí v klíčcích a slupce. Při zpracování zelených brambor nejprve odstraníme všechny klíčky a poté nahrubo ostrouháme slupku a odstraníme každý zelený fragment dužiny. Takovou bramboru musíme podrobit tepelnému zpracování. Nejbezpečnější však bude, když se vzdáme konzumace takových brambor.
Pokud chceme minimalizovat proces klíčení brambor, musíme se postarat o správné podmínky jejich skladování. Brambory by měly být uloženy na chladném a tmavém místě. Takže nejlépe bude fungovat spíž nebo sklep. Nejlepší je uchovávat je v košíku nebo papírových pytlích a vyhnout se plastovým pytlům, které nezajišťují dostatečnou cirkulaci vzduchu. Ideální teplota pro skladování je 10 stupňů Celsia.
Zdroj: https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen