
Cennější a levnější, přesto stojí stranou. Řepkový olej má unikátní složení pro zdraví
Řepkový olej není v našich kuchyních tolik oblíbený. Obsahuje přitom desetkrát více omega‑3 mastných kyselin než olivový olej. Navíc je vhodný na smažení. Řepkový olej přináší obrovské množství výhod, o kterých většina lidí vůbec nemá ponětí. Podívejme se na pozitiva, která si můžete užít i ve své kuchyni. Proč byste ho měli pravidelně používat?
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Řepkový olej je považován za jeden z nejzdravějších rostlinných tuků na světě. To vše hlavně díky tomu, že obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin (omega-3, omega-6 a omega-9). Z klasických olejů patří mezi nejdravější, protože obsahuje mnohem více omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro naše zdraví. Zároveň se o něm příliš často nemluví.
V řepkovém oleji je také správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. To je důležité, protože příliš mnoho omega-6 dokáže potlačit účinky omega-3 mastných kyselin. To má velký význam pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, správnou hladinu cholesterolu, prevenci cukrovky a rakoviny. Navíc příznivě působí na zrak a činnost mozku.

Bohatý zdroj vitamínů ve vaší kuchyni
Řepkový olej obsahuje velké množství vitamínu E a K, díky čemuž se jedná o silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před vlivem volných radikálů. Vitamín K se podílí na srážení krve a pomáhá udržovat zdravé kosti. Čtyři polévkové lžíce řepkového oleje stačí pro doplnění plné denní potřeby vitamínu E i K, takže byste jeho schopnosti skutečně neměli podceňovat.
Jak řepkový olej používat?
Skvělou zprávou je, že je vhodný ke smažení. Můžete ho díky tomu vyměnit za slunečnicový olej. Osvědčil se ale velmi dobře také při pečení, kdy dokáže nahradit máslo v těstě. To ale není všechno. Můžete ho konzumovat také syrový. Jeho chuť je neutrální, a proto je vhodný do salátů nebo jiných pokrmů. Jeho cena přitom není nijak extrémně vysoká, takže se nemusíte obávat vysokých nákladů.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil