Egg White 3048118 1920

Čerstvé vejce rozpoznáte ještě předtím, než ho rozklepnete. Vliv na kvalitu má i původ

Pokud máte vejce z obchodu, je těžké poznat, zda jsou čerstvá, nebo už tam pár dní leží. Můžete si udělat jednoduchý test, díky kterému to snadno poznáte, stačí si jen zapamatovat pár pravidel. 

Velkochovy na úkor farmářů 

V České republice je vysoká spotřeba vajec. Většina z nich bohužel pochází z velkochovů, kde mají slepice nevhodné podmínky pro snášení vajec i celkový život. Původ vajec poznáte podle označení na skořápce. Poslední roky dáváme přednost vejcím od lokálních chovatelů, protože zajistí pro slepice humánnější podmínky a vejce jsou mnohokrát lepší než kupovaná.

Zdroj obrázku: Pixabay

Dříve se domácí vejce poznalo podle toho, že mělo krásný žlutý žloutek. Dnes už to také neplatí, protože chovatelé dovedou vejce uměle vylepšit. Přidávají do krmiva barvivo, díky kterém je žloutek sytě žlutý. Kvalita vajec je tak závislá na tom, jak slepice žije. Záleží na tom, čím chovatel slepice krmí a také jestli si krmivo připravuje sám nebo ho nakupuje jinde. Důležitý je také pohyb, který slepice potřebují. 

Čím mladší, tím kvalitnější vejce

Reálná trvanlivost vajec je asi tři týdny. Odborníci ale nedoporučují konzumovat vejce starší 14 dní. Vejce tak není dobré kupovat do zásoby, protože se mohou snadno zkazit. Zárukou čerstvosti je nákup od lokálních prodejců. A jak tedy poznat, jestli jsou vejce čerstvá?

Zdroj obrázku: Pixabay

Vejce dejte do studené vody. Pokud klesne ke dnu, můžete si ho s chutí dát, protože je čerstvé. Poznáte to také podle žloutku. Čím je vejce starší, tím bude tekutější. Vyzkoušet můžete dále „šplouchání“: pokud zatřesete čerstvým vejce, neměli byste slyšet žádné zvuky. Tuto metodu můžete vyzkoušet rovnou v obchodě. Je na každém z nás, pro jaké vejce se rozhodne. Rozhodně je lepší podporovat místní chovatele než velkochovy, kde ani nevíte, jaké mají slepice životní podmínky. Faktem zůstává, že vejce milujeme a navíc jsou zdravá.