Appetizers Table With Differents Antipasti Cheese Charcuterie Snacks Wine Sausage Ham Tapas Olives Cheese Crackers Buffet Party

Češi uzeniny milují, jejich dopad na zdraví je však obrovský. Odborníci bijí na poplach

Spotřeba masa a uzenin v tuzemsku rok od roku stoupá. Uzeniny, salámy, šunky, klobásy nebo špekáčky jsou vítanou přílohou k chlebu nebo jinému pečivu, přičemž bývají podávané v ranních hodinách k snídani i ve večerních k večeři. Jak upozorňují lékaři a odborníci na zdravý životní styl, uzeniny nejsou vhodné ke každodenní konzumaci. V jídelníčku se mají objevovat příležitostně, protože mají vliv na chronická onemocnění a jsou hrozbou pro zdraví.

Maso středobodem jídelníčku Čechů

Češi snědí přes 84 kilogramů masa ročně, přičemž takřka polovina sestává z uzenin a zpracovaného masa. Jedná se přibližně o trojnásobek, než doporučují odborníci ze Světové zdravotnické organizace. Průmyslově zpracované maso patří do skupiny karcinogenů, řadí se tak k cigaretám a výfukovým plynům. Není problém jen v mase, zpracované výrobky jsou plné zahušťovadel a zvýrazňovačů chuti, obsahují nadměrné množství soli, proto zhoršují chronická onemocnění.

Zdroj obrázku: Freepik

Potíže s vysokým cholesterolem

Průmyslově zpracované masné výrobky včetně paštik zvyšují nebezpečný cholesterol v krvi, což vede k rozvoji vysokého krevního tlaku a aterosklerózy, která způsobuje mrtvici a může skončit fatálně. Při výběru masa jsou zdravějšími druhy kuřecí, krůtí nebo telecí. Zdravotní stav zhoršuje konzumace vepřového nebo hovězího masa. Srdce navíc ohrožují i fosfáty, které působí jako konzervanty.

Pozor na puriny při dně

Zpracované maso ohrožuje i chronicky nemocné pacienty s dnou, která postihuje klouby, protože výrobky s vysokým obsahem purinů vedou k nadměrné hladině kyseliny močové v těle, krystaly poté ovlivňují kloubní systém. Potraviny bohaté na puriny jsou vepřové, hovězí, jehněčí, zvěřinové maso a vnitřnosti. Uzeniny nejsou vhodné ani pro pacienty s jaterními potížemi, přičemž hrozbou jsou tučné produkty. Uzeniny mají vliv i na cukrovkáře, protože do masných výrobků včetně oblíbených šunek se přidávají sacharidy a sladicí sirupy.

Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/07/are-sausages-bad-for-you-processed-meat