Češi uzeniny milují, jejich dopad na zdraví je však obrovský. Odborníci bijí na poplach
Spotřeba masa a uzenin v tuzemsku rok od roku stoupá. Uzeniny, salámy, šunky, klobásy nebo špekáčky jsou vítanou přílohou k chlebu nebo jinému pečivu, přičemž bývají podávané v ranních hodinách k snídani i ve večerních k večeři. Jak upozorňují lékaři a odborníci na zdravý životní styl, uzeniny nejsou vhodné ke každodenní konzumaci. V jídelníčku se mají objevovat příležitostně, protože mají vliv na chronická onemocnění a jsou hrozbou pro zdraví.
Maso středobodem jídelníčku Čechů
Češi snědí přes 84 kilogramů masa ročně, přičemž takřka polovina sestává z uzenin a zpracovaného masa. Jedná se přibližně o trojnásobek, než doporučují odborníci ze Světové zdravotnické organizace. Průmyslově zpracované maso patří do skupiny karcinogenů, řadí se tak k cigaretám a výfukovým plynům. Není problém jen v mase, zpracované výrobky jsou plné zahušťovadel a zvýrazňovačů chuti, obsahují nadměrné množství soli, proto zhoršují chronická onemocnění.
Potíže s vysokým cholesterolem
Průmyslově zpracované masné výrobky včetně paštik zvyšují nebezpečný cholesterol v krvi, což vede k rozvoji vysokého krevního tlaku a aterosklerózy, která způsobuje mrtvici a může skončit fatálně. Při výběru masa jsou zdravějšími druhy kuřecí, krůtí nebo telecí. Zdravotní stav zhoršuje konzumace vepřového nebo hovězího masa. Srdce navíc ohrožují i fosfáty, které působí jako konzervanty.
Pozor na puriny při dně
Zpracované maso ohrožuje i chronicky nemocné pacienty s dnou, která postihuje klouby, protože výrobky s vysokým obsahem purinů vedou k nadměrné hladině kyseliny močové v těle, krystaly poté ovlivňují kloubní systém. Potraviny bohaté na puriny jsou vepřové, hovězí, jehněčí, zvěřinové maso a vnitřnosti. Uzeniny nejsou vhodné ani pro pacienty s jaterními potížemi, přičemž hrozbou jsou tučné produkty. Uzeniny mají vliv i na cukrovkáře, protože do masných výrobků včetně oblíbených šunek se přidávají sacharidy a sladicí sirupy.
Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/07/are-sausages-bad-for-you-processed-meat