Cholesterol přispívá k vážným onemocněním. Správná dieta udrží jeho hladinu v normě
Jak snížit cholesterol v krvi pomocí diety
Vysoký cholesterol, obezita a s nimi spojená kardiovaskulární onemocnění jsou civilizační choroby. Zdravotní problémy dnešní populace jsou způsobeny stresem a špatnou životosprávou. V našem těle se vyskytují dva druhy cholesterolu. Ten první je takzvaný „hodný“ HDL cholesterol, který naše srdce a cévy chrání, a to tak, že zabraňuje usazování toho druhého, „špatného“ LDL cholesterolu. Cévy se postupně usazeným tukem zužují a nakonec se můžou ucpat. Čím vyšší hladina LDL cholesterolu, tím zanesenější cévy, a tím vyšší riziko anginy pectoris a infarktu.
Jaké potraviny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu?
Vyzkoušejte do svého jídelníčku zařadit více mořských ryb. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu nezdravých tuků v krvi. Zařaďte do jídelníčku 120gramovou porci ryby alespoň dvakrát týdně. Doporučují se například makrely, sardinky nebo losos.
Při nákupu kupujte co nejméně vícekrát zpracovaných potravin (konzervy, hotová jídla). Jezte hodně ovoce a zeleniny, doporučují se hlavně jablka. Běžné pečivo vyměňte za celozrnné (ne vícezrnné).
Další víceúčelovou extra zdravou potravinou je česnek. Někdy se o něm mluvívá jako o všeléku. Kromě toho, že působí jako přírodní antibiotikum, je známý také pro svůj příznivý vliv na srdce a cévy, a to právě díky snižování hladiny cholesterolu. Jezte alespoň jeden stroužek syrového česneku denně.
Čemu se naopak vyhnout?
Máte-li potíže s cholesterolem, nespoléhejte se pouze na tabletky na snižování tuků v krvi. Z jídelníčku vyřaďte v první řadě uzeniny, sádlo a tučné maso. Vyhýbejte se smaženému jídlu a stánkům s rychlým občerstvením. I příjem dalších živočišných tuků byste měli omezit, například máslo a sýry. Raději sáhněte po nízkotučných variantách. Pro zdravé srdce a cévy byste také měli omezit příjem alkoholu a nekouřit. Nebojte se slova dieta. V tomto případě jde jen o změnu vašeho životního stylu k lepšímu.