Chuť k jídlu vrátí dobře sestavený jídelníček. Důležitá je pravidelnost a pestrost
Nedostatek chuti k jídlu může souviset s nesprávnou stravou, potravinovými alergiemi nebo vnějšími faktory, jako je teplo. Stává se však, že příčina je vážnější. Někdy se neochota jíst objevuje v případě diabetu, pankreatitidy nebo některých druhů rakoviny. Níže najdete další možné příčiny nedostatku chuti k jídlu.
Zdravotní důsledky nechutenství
Dlouhodobý nedostatek chuti k jídlu může mít velmi závažné zdravotní následky. Výsledkem významného snížení příjmu potravy může být nadměrný úbytek hmotnosti, problémy s koncentrací, srdeční problémy, snížená imunita, hormonální poruchy, anémie nebo snížená pohyblivost. U dětí může dojít k inhibici růstu.
Léčba nechutenství domácími prostředky
Léčba nedostatku chuti k jídlu závisí především na příčině. V případě, že tento příznak doprovází jiné onemocnění, provádí se nejprve léčba základního onemocnění. Je také třeba připomenout, že chuť k jídlu může být stimulována přirozenými prostředky. Především stojí za to věnovat pozornost dennímu menu a režimu. Strava osoby trpící nedostatkem chuti k jídlu by měla být pestrá. Nesmí v jídelníčku chybět vitamíny a minerály. Kromě toho by připravená jídla měla být nejen zdravá, ale také chutná. Atraktivní vzhled pokrmů bude také povzbudivým faktorem. V případě problémů se skladbou pokrmů stojí za to navštívit dietologa, který pomůže sestavit denní menu.
Odborníci doporučují
Odborníci zdůrazňují, že v situaci ztráty chuti k jídlu může být také důležité jíst jídla v pravidelných časech, nejlépe v menších porcích. Pokud nechcete ihned sáhnout po léčebných přípravcích z lékárny, doporučuje se zvolit bylinné směsi, které chuť k jídlu podporují. Chuť k jídlu stimuluje máta, kopřiva, kmín, kurkuma a hořčice. Doplnění zinku je také dobrý nápad.
Zdroj: https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/nutrition/give-your-appetite-a-lift/