Chybami při rozmrazování masa ohrožovala rodinu salmonelou, správný postup je přitom snadný

Existuje několik způsobů, jak snadno a bezpečně rozmrazit maso, které budete potřebovat na vaření. Mohou to být bezpečné metody, které neohrožují naše zdraví, některé ale bezpečné nejsou a maso nebude vhodné k tepelné úpravě. 

Použijte studenou vodu, ale tu musíte často měnit

Jestliže potřebuje mít maso rozmrazené rychle a nemáte čas několik hodin, můžete použít mikrovlnnou troubu. Nejzdravější metodou bude dát zmrzlé maso do studené vody. Nezapomeňte ho ale nechat v sáčku, aby se k masu nedostala voda. Vodu každých 30 minut vyměňte, aby nezteplala. Nikdy maso nerozmrazujte v teplé nebo dokonce horké vodě. Tím byste podpořili růst bakterií, které mohou způsobit otravu. Navíc by připravené jídlo mohlo mít nepříjemný zápach. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výhodou této metody je, že je mnohem rychlejší než rozmrazování v chladničce. Maso není vystaveno vysokým teplotám, a nebudou se tak tvořit bakterie. Nevýhodou může být, že musíte každou půl hodinu měnit vodu. Můžete maso držet pod tekoucí vodou, ale to není příliš ekonomické. Než dáte maso do vody, ujistěte se, že je sáček těsný. 

Využít můžete také mikrovlnnou troubu

Maso můžete bez obav dát také do mikrovlnné trouby. Nastavte požadovaný výkon a nechte troubu běžet, dokud nebude maso povolené. Dávejte si ale pozor, aby se maso nezačalo vařit. To by mohlo být zdraví nebezpečné a s takovým masem už byste nemohli pracovat. Je to asi nejrychlejší metoda, jak maso rozmrazit. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Maso rozmrazujte vždy na talíři, nepoužívejte polystyrenové talířky ani jiné, které by se vlivem teplého vzduchu rozpadnout nebo vytvářet škodlivé chemikálie. Použít můžete také klasickou troubu, nezapínejte ji ale úplně, stačí jen několik desítek stupňů. Zde to ale může trvat také delší dobu. 

Rozmrazené maso už nikdy znovu nezamrazujte. Nejlépe se tak šíří bakterie salmonely a vy ji tak můžete snadno chytit.

Komentáře