
Chyby, kvůli kterým místo lahodného šálku čaje vznikne teplá tekutina podivné chuti
Příprava čaje se může zdát jako snadná záležitost, kterou zvládne každý. Ač jej každý z nás vaří několikrát denně, často mylně za vhodnou přípravu čaje považujeme pouze jeho zalití horkou vodou. Avšak existují drobné chyby, které děláme téměř všichni a které mohou konečný požitek zkazit.
Příprava čaje jako rituál
Představit si život bez čaje je těžké, jelikož je součástí lidské kultury po tisíce let. Po tak dlouhé době bychom měli zvládnout umění jeho přípravy na výbornou. Bohužel se však při jeho přípravě stále dopouštíme chyb, které ovlivňují jeho chuť. Není nutné při každé přípravě ctít komplikovaný čínský rituál přípravy, avšak vyvarujte se při každodenní přípravě těchto chyb. Díky tomu tak plně vynikne chuť každého druhu.

Příliš horká voda
Ve skutečnosti vše závisí na typu čaje. V žádném případě není vhodná voda o teplotě 100 °C, tedy vroucí voda přímo z konvice. Tmavé druhy čajů nejlépe rozvíjejí svou chuť při 90 °C a světlejší při 60–80 °C. Při použití vyšší teploty proběhne celý proces příliš rychle a listy plně neuvolní svou vůni.
Doba pro louhování
Obvykle předpokládáme, že louhování po dobu naoko postačí a mnoho z nás tak doporučovanou dobu ignoruje. Tato doba však může být pro daný druh příliš krátká či dlouhá, čaj je poté bez chuti či příliš silný. Vhodné je louhovat bílý či zelený čaj po dobu 2–4 minut, černý po dobu 3–5 minut a červený či bylinný po dobu 5–7 minut.

Mačkání sáčku
Na chuť jsou samozřejmě nejbohatší čaje sypané, obvykle ale využíváme verzi na přípravu snazší, tedy v podobě čajových sáčků. Mnoho z nás má ve zvyku, ve snaze docílit výraznější chuti, sáček před jeho vyndáním nad šálkem vymačkat. Tomuto zvyku se raději vyhněte, jelikož má stejný účinek, jako příliš dlouhé louhování. Chuť čaje je pak příliš výrazná a chuťově tak nemusí být dobrý.