Citrusy doplní v zimě vitamíny, nejsou ale tolik vhodné. Zkuste jiné ovoce
Když se za oknem ochladí, většina z nás začne kupovat citrusy. Citrusy považujeme za zdravé, a do značné míry máme pravdu. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, posilují naši imunitu a pomáhají při udržování štíhlé linie. Ukazuje se však, že v zimě nám tyto plody neslouží tolik, jak bychom si mohli myslet.
Jsou v zimě opravdu vhodné?
Jakmile teplota venku začne klesat, sáhneme po grapefruitech, pomerančích, mandarinkách a citronech. Naše obydlí jich tak jsou v zimě plná. Kupujeme je, protože je považujeme za zdravé, a vzhledem k tomu, že obsahují vitamíny B, C a spoustu jiných, nemýlíme se. Citrusy dobře ovlivňují naši imunitu a podporují hubnutí, protože neobsahují mnoho kalorií. Díky tomu má tento druh ovoce spoustu výhod. Najdou se však i tací, kteří tvrdí, že v zimě bychom po nich neměli tak často sahat. Toto tvrzení odůvodňují tím, že jde o ovoce z teplých zemí, které má primárně chladicí vlastnosti. To je hlavní důvod, proč nám v létě citrusy pomáhají s osvěžením. Ochlazení organismu je však v zimě efekt nežádoucí.
Jaké ovoce je tedy v zimě vhodné?
- Jablka – Obsahují vlákninu, vitamíny, přírodní cukry a dostatek vody. Bohatě postačí konzumace jednoho až dvou jablek denně. Jejich nespornou výhodou je variabilita ve způsobu přípravy.
- Granátové jablko – Pomáhá nastartovat metabolismus, dodá energii a denní dávku draslíku. Obsahuje také vitamín B, vlákninu a antioxidanty. Konzumovat jej lze formou džusu či přidáním do jogurtu a salátů.
- Kaki – Je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, vitamínů A a C. Toto ovoce, které si postupně získává na popularitě, je skvělou přísadou do salátů či dezertů.
- Kiwi – Podporuje imunitu, zdraví srdce a očí. Toto nízkokalorické ovoce obsahuje vitamíny A, C, K, draslík a vlákninu. Kiwi je vhodné do ovocných salátů či smoothie.