Parmigiano1

Co jste nevěděli o parmezánu: 3 fakta, která by měl znát každý milovník italské kuchyně

O lahodném italském jídle se nemůžeme bavit, pokud bychom nezmínili sýr, obzvláště parmezán. Je příkladem jednoduchosti, a přesto nabízí širokou škálu vůní a chutí. Možná ho používáte pravidelně ve své kuchyni a myslíte si, že jste o něm slyšeli už všechno. Ale věděli jste například, od čeho je odvozen jeho název nebo co znamenají tečky po jeho obvodu? Že ne? Nevadí, zde se dozvíte odpovědi na tyto otázky i další zajímavá fakta o tomto sýru.

1.    Parmezán je pojmenován podle regionu, ve kterém se vyrábí

Parmezán je zkratka pro Parmigiano Reggiano. Toto pojmenování vzniklo z dvou oblastí, které sýr kdysi nezávisle na sobě vyráběly. Výraz „Parmigiano“ označuje region Parma. „Reggiano“ označuje sýr, který se vyráběl v oblasti poblíž Reggio Emilia.

Zdroj obrázku: Freepik

Vzhledem k tomu, že oba regiony používaly k výrobě svého lahodného produktu stejnou techniku, rozhodli se nakonec obě jména spojit. Tak vznikl slavný Parmigiano Reggiano. Producenti v každém regionu standardizovali svou produkci a od roku 1934 vyrábějí sýr v pokojné harmonii.

2.    Čím starší, tím lepší

Chuť parmezánu se s věkem (zráním) zlepšuje. Sýr zraje v různých časových délkách, aby se daly získat různé příchutě. Pokud máte možnost, vyzkoušejte parmezán, který zrál 1, 2 a 3 roky. Určitě pocítíte rozdíl a vaše chuťové pohárky zajásají.

Zdroj obrázku: Freepik

Sýr, který zraje po dobu jednoho roku, je jemný, sladký a má méně zrnitou strukturu. Tento sýr je nejlepší, pokud máte rádi větší kusy. Když sýr zraje dva roky, stává se zrnitějším a získává slanější chuť. Po třech letech zrání má sýr silně slanou a ořechovou chuť a je nejsušší. Nejlépe si ho vychutnáte jemně nastrouhaný.

3.    Tečky po obvodu uvádějí výrobce

Když je kolo parmezánu dostatečně zralé, aby mělo ochranný povlak, je tento povlak potištěn tečkami, které tvoří výraz „Parmigiano Regianno“. Tyto tečky jsou zárukou, že se jedná o autentický produkt a ne o padělek. Než parmezán získá pečeť schválení, je důkladně kontrolován. Sleduje se správná hmotnost, velikost, vůně, vzhled, struktura a obsah tuku. Pokud by sýr neprošel kontrolou, část povlaku, která jej vydává za „Parmigiano Reggiano“, bude odstraněna.

Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/parmesan-z-26-things-know