Chocolate

Čokoláda v našem životě

By: Siona Karen

Pochutiny, sladké odměny či pokušení, patří k naším životům již od nepaměti. Tou nejznámější a celosvětově proslulou je však čokoláda. Ta ovšem není pro lidské tělo až tak škodlivá, jak si mnozí myslí …má totiž i své klady. I přes to však zůstane čokoláda v očích mnohých z nás, akorát kalorickým škůdcem, který dělá lidi obézními. Při správném a kontrolovaném konzumu, však nemusí docházet k přibírání kil, ale spíše ke zpestření jídelníčku či zpříjemnění volných s rodinou, u kávy a deprimujících situací.

Nadměrný konzum

Pokud budeme našemu tělu dodávat čokoládu v nadměrném množství, je jasné, že ji naše tělo nedokáže tak rychle spalovat, a bude tak docházet k přibírání kil. Pokud však budeme přijímat čokoládu ve správném množství, a třeba i v pravidelných intervalech, může nám naopak značně pomoci. Nebudeme-li však přijímat čokoládu s mírou, můžeme během velmi krátké chvíle (značně viditelné výsledky již po měsíci) zpozorovat změny, které budou komplikovat náš zdravotní stav.

Není čokoláda jako čokoláda

Každý nazývá čokoládou něco jiného …pro někoho jsou to výrobky belgických či švýcarských mistrů, pro jiné zase levné náhražky dovážené z Polska, které mají s čokoládou společný pouze název. Pravá čokoláda se pozná především dle procent kakaa. Samozřejmě, že čím více kakaa, tím hořčejší čokoláda bude. Lze zakoupit i 99 % čokoládu. Ta už ovšem není pro každého, ale pouze pro milovníky hořké chuti. Také různé čokoládové polevy, jsou ve většině případů pouze náhražky, které mají akorát čokoládovou chuť. Je tedy potřeba si vybírat kvalitní čokoládu a třeba so i trochu připlatit.

Primární chyba

Nejčastější chyby, jakých se lidé při konzumu čokolády dopouštějí, jsou ty, že když už si ji koupí, snědí ji všechnu najednou. Nikde ovšem není psáno, že by tomu ta muselo být …čokoláda totiž neztrácí chuť ani strukturu, a tak je možné ji nechat rozbalenou. Pokud ji však necháváte rozbalenou déle, je na místě ji schovat alespoň do mikrotenového sáčku, anebo třeba do pixly. A to zejména v případech, kdy chcete, aby si čokoláda zachovala i nadále svou vůni. Bude-li navíc v malém prostoru, bude pak její vůně o to vydatnější.