Dejte sbohem zbytečnému plýtvání. Maso a zelenina z vývaru jsou skvělé přísady do domácí paštiky
Zamezit plýtvání je hlavní heslo dnešní doby, protože ceny potravin rostou raketově vzhůru nejen vlivem inflace. A co udělat s kuřecími nebo kachními kůžemi, které se nehodily do připravovaného receptu kvůli vysokému obsahu tuku? A vyhodit zbylý vývar spolu se zeleninou? Pro tentokrát nemusí přijít vůbec nic nazmar. Inspirací je výtečná paštika připravovaná ve sklenici podle receptu Ewy Wachowiczové, která patří v Polsku mezi kulinářské televizní hvězdy.
Na svačinu i na chléb k večeři
Paštika je ideální variantou přílohy k čerstvému pečivu a je dobré mít sklenici domácí vždy v chladničce po ruce ke svačině nebo k večeři. Pro tyto účely přichází Ewa Wachowiczová, autorka několika kuchařských knih, s receptem, kde hrají roli ingredience, které by jinak skončily s velkou pravděpodobností v koši. Nadto se dokonale využije i maso z vařených skeletů, které nemají mnozí v oblibě. K dokonalosti chuti této domácí paštiky přispějí osmahnutá játra na cibulce. Zahušťovat není třeba, nemusí se přidávat vajíčka ani jiná pojiva. A jak se tato paštika připravuje?
Ingredience na domácí paštiku
Co je na přípravu domácí paštiky potřeba? Připravte si:
- maso ze skeletů, zbytky masa a kuřecí nebo kachní kůže,
- zeleninu z vývaru,
- žampióny dle chuti,
- 300 g kuřecích játer,
- 1 cibuli,
- 1 lžíci přepuštěného másla,
- 1/2 hrnku vývaru,
- 1 lžičku majoránky,
- sůl a pepř dle chuti.
Příprava domácí paštiky
Co dělat s masem z vývaru? Skelety a kosti dejte stranou vychladnout, poté maso oberte. Mezitím si nakrájejte na kostičky játra a osmahněte je na másle na cibulce. Připravte si mlýnek a semelte obrané maso, osmahnutá játra včetně cibule a přidejte kuřecí nebo kachní kůže.
Na závěr přidejte zeleninu z vývaru a směs zalijte vývarem, dokonale promíchejte, aby se ingredience dobře promísily. Osolte, opepřete a okořeňte majoránkou, ještě jednou promíchejte a směs napěchujte do zavařovacích sklenic, vložte do pekáče a pečte při 100 stupních podle velikosti skleniček 45–120 minut.
Zdroj: http://www.munchiemusings.net/2009/12/chicken-pate.html