
Delikátní chuť ryby, kterou si může dopřát každý: okouník sníží cholesterol a pomůže zhubnout
Na tuzemských talířích není příliš známý, ale má výtečnou chuť a vyniká prospěšnými vlastnostmi. Okouník zlatavý nebo také okouník mořský mají své nezastupitelné místo v asijské kuchyni, ale dostupné jsou též na evropském trhu. Neobsahují rtuť nebo těžké kovy, jsou naopak zdrojem cenných látek pro zdraví. Okouník je proto ideální ryba k víkendovému obědu a hodí se i pro ty, kteří bojují s nadváhou.
Pro všechny, kteří touží zhubnout
V čem se okouník natolik odlišuje od ostatních ryb, že by po něm měli sáhnout všichni? Jedná se o dravou rybu, která žije ve studených vodách severozápadního Atlantiku a v Irmingerově moři, nebojí se ani velkých hloubek a žije až kilometr pod hladinou. Jedinečná je tato ryba svým poměrem tuku a cholesterolu, s ohledem na obsah 1,54 gramu tuku na 100 gramů masa je doopravdy nízkotučná, současně má pouze 52 miligramů cholesterolu. Je vhodná pro přípravu dietních pokrmů a má unikátní jemnou chuť.

Jen ty s logem MSC
Nakupovat ryby se doporučuje vždy z ověřených zdrojů, okouník patří mezi ohrožené druhy, protože v posledních letech byl masivně loven. Z toho důvodu je vhodné volit jen maso s logem MSC, které značí trvale udržitelný rybolov a ryby lovené pod hlavičkou mezinárodní organizace jsou bezpečné a zdravotně nezávadné, k tomu při jejich lovu nedochází k poškozování mořského prostředí a ke znečišťování vod. A proč tedy sáhnout právě po této rybě?
Omega-3 mastné kyseliny i vitamín B12
Okouník je ideální pro svůj vysoký obsah bílkovin, které patří mezi základní pilíře zdravého jídelníčku. Kromě toho je zdrojem mononenasycených i polynenasycených mastných kyselin a tuků včetně omega-3. Aminokyseliny nejsou jediné, čím okouník vyniká. Je pokladnicí fosforu, selenu a vitamínu B12, přičemž ve 100 gramech pokrývá dokonce 63 procent denní potřeby. Je výtečnou prevencí proti osteoporóze a pravidelná konzumace přispívá k mineralizaci kostí. Obsažený selen napomáhá likvidovat volné radikály a posilovat imunitu. Neskonalou výhodou je, že v mase okouníka se nehromadí sloučeniny rtuti nebo jiných těžkých kovů.
Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/ocean-perch/