Díky jedlé sodě budou brambory uvařené rychleji
Brambory patří k základním potravinám, bez kterých si asi už neumíme představit vaření. Nemusíme je mít každý den, ale díky různým receptům na slaná a sladká jídla se brambory hned tak neomrzí. Můžeme z nich vařit polévky, přílohy, moučníky. Nejčastějším způsobem jejich přípravy je obyčejné vaření v osolené vodě. Víte, jak dobu varu zkrátit?
Co všechno brambory obsahují
Brambory jsou považovány za dietní potravinu. Lze je tedy konzumovat během redukční diety. Výborně zasytí a dodají potřebnou energii. Obsahují především vitamíny C a B6, dále draslík, vápník a hořčík, fosfor, škrob a vlákninu.
Aby byly brambory rychleji uvařené
Co byste měli udělat, aby se brambory uvařily za kratší čas? Jednou z možností je vhodit je na kostky nakrájené do již vroucí vody. To vám zůstane k dobru možná pět minut. Na čím menší části budou brambory nakrájené, tím méně času budou potřebovat ke změknutí. Většinou je třeba počítat s 15 až 20 minutami varu, než jsou úplně měkké, a vhodné tedy ke konzumaci.
Vyzkoušejte jedlou sodu
A tento trik s jedlou sodou znáte? I díky ní je možné výrazně zkrátit dobu jejich vaření. Je to celkem jednoduché. Brambory oloupete, omyjete a nakrájíte na menší kousky. Zalijete horkou vodou tak, aby všechny byly ponořené. Vodu osolíte a přidáte asi jednu čajovou lžičku jedlé sody. Po deseti minutách by brambory měly být již hotové. Tímto způsobem je možné šetřit i spotřebu energie – plynu nebo elektřiny.
Na co dalšího použít jedlou sodu v kuchyni
Jedlá soda má široké uplatnění, a to nejen v kuchyni, kde se používá jako přísada do třených těst. Můžete s ní čistit ucpaný odpad, když ji zalijete octem, pomáhá také rozpouštět špínu na prádle. Už dříve naši předkové jedlou sodu používali pro namáčení prádla, čímž ho zbavili té největší nečistoty. Lze to takto praktikovat i v současné době.
Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-boil-potatoes-faster-article