Do jarního jídelníčku rozhodně patří chřest, jeho příprava je velmi jednoduchá

Už jste letos měli svůj první chřest? Sezóna této jarní pochoutky je již v plném proudu. Pro zeleninu je typická nejen její podoba, ale také to, že jde o poměrně nízkokalorickou potravinu. Chřest je bohatým zdrojem vitamínů, vápníku a fosforu, sodíku a draslíku. Vláknina dodává pocit sytosti už po pár soustech. Významný obsah kyseliny listové je důležitý pro zdravý růst, proto je chřest vhodnou zeleninou pro těhotné ženy i malé děti.

Jedna rostlina, několik variant

Rozlišujeme tři druhy chřestu. Jejich barevnost a struktura závisí na tom, kolik se chřestu dostane slunečního záření. Nejchutnější jsou mladé zelené výhonky, které se pěstují nad zemí. Jejich zelená barva vzniká jako u každé zelené rostliny vlivem světla při fotosyntéze. Výhodou zeleného chřestu je to, že ho nemusíte loupat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Naproti tomu stojí bílý chřest, který vyrůstá zcela bez přístupu světla pod fólií nebo zahrnutý v zemi. Je o něco křehčí a pochutnáte si na něm o několik dnů dřív než na chřestu zeleném. Bohužel jeho příprava vyžaduje oloupání tuhé vlákniny.

Třetí variantou je fialový chřest s výraznější nahořklou chutí, oblíbený především v Německu.

Jak chřest podávat?

Nejjednodušší recepty jsou ty nejchutnější. Na zelených výhoncích si opravdu pochutnáte, když je krátce povaříte v páře tzv. na skus, pokapete je citrónovou šťávou a olivovým olejem. Tímto způsobem si můžete chřest připravit třeba k rybě nebo bílému masu. Dalším velmi jednoduchým, ale chutným způsobem je chřest připravený s parmskou šunkou. Výhonky spařeného chřestu zakápněte citrónem a zabalte vždy po třech kouscích do parmské šunky. Balíčky naskládejte do zapékací misky a zalijte směsí z vejce, smetany, soli a pepře. Za pár minut si tak vykouzlíte chutnou a nízkokalorickou večeři. Nezapomeňte také na chřest podávaný s holandskou omáčkou. Pro tento pokrm využijete kombinaci bílého a zeleného chřestu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits