Dokonale nadýchané croissanty i bez kynutí: s naším receptem nešlápnete vedle

Měkké a úplně se rozplývající kynuté croissanty jsou perfektní pochoutkou, kterou si vychutnáte jako sladkou svačinu nebo snídani. Jenže připravovat je čerstvé zabere spoustu práce – nebo ne? Ve skutečnosti to vůbec nemusí být tak složité. Stačí jen zkusit tento recept na croissanty bez kynutí. Jsou totiž dokonale křupavé, kypré a chutné. Jak na to?

Co budete potřebovat?

Nejprve si nachystejte nezbytné ingredience:

  • 650 g mouky,
  • 50 g droždí,
  • 200 g margarínu,
  • 200 ml přírodního jogurtu,
  • 3 žloutky,
  • 4 lžíce cukru,
  • marmeládu nebo džem na plnění croissantů.
Zdroj obrázku: Freepik

Jak postupovat?

Droždí utřete s jednou lžící cukru, poté smíchejte s jogurtem a nechte 10 minut odstát. Následně utřete žloutky se zbytkem cukru. Mouku prosejte a přidejte k ní rozmíchané žloutky, margarín a kvásek. Ke konci už stačí vše uhníst v jednotné těsto. Hotové těsto by mělo být rozděleno na čtyři části. Ty následně vyválejte do kruhu a nakrájejte z nich osm trojúhelníků. Na okraj každého z nich dejte trochu marmelády nebo džemu. Poté těsto uvnitř opatrně srolujte a vytvořte tvar croissantu. Na závěr hotové rohlíčky dejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejte na 180 stupňů, vložte do ní pekáč a pečte asi 20 minut do zlatova. Každá trouba peče trochu jinak, a proto pečivo během pečení bedlivě sledujte a v případě, že by začalo hnědnout až příliš rychle, trochu snižte teplotu.

Jak croissanty ozvláštnit?

Po čase se každý recept omrzí a stane se fádním. Naštěstí se tento dá různě obměňovat a pokaždé jej vytvořit dle aktuální chuti. Croissanty lze připravit i s jinými náplněmi, např. čokoládovou nebo tvarohovou. Zejména tvarohová je velmi oblíbená například u dětí. Jak na to? Rozmačkejte 400 g tvarohu se lžící vanilkového cukru. Přidejte jedno vejce a jeden žloutek a vše vyšlehejte do hladkého krému. Směsí plňte croissanty tak, jak jste zvyklí.

Zdroj: https://www.homecookingadventure.com/recipes/quick-croissants