Domácí česnek je k nezaplacení. Snadno ho lze vypěstovat i na malém parapetu

Česnek je jednou z nejzdravějších potravin na světě, které dokážou léčit. Má specifickou vůni a jemně štiplavou chuť. Používá se hojně v kuchyních po celém světě. Česnek, který se prodává v obchodech, nemusí mít ideální vůni ani chuť, a tak je vhodné jej kupovat spíše na tržnicích přímo od pěstitelů. Nejlepší vlastnosti má ovšem česnek vypěstovaný doma na zahrádce. Pokud ale zahrádku nemáte, zkuste si vypěstovat česnek v květináči.

Pozitivní vlastnosti česneku

Nejen vůní a chutí vás česnek okouzlí. Tato zelenina má také velkou dávku vitamínů. Česnek je znám silně antifungálními, antibakteriálními, antivirovými, a dokonce antisklerotickými vlastnostmi. Česnek snižuje krevní tlak a také účinně posiluje imunitu. Je vhodné ho užívat při nemocech, jako jsou:

  • nachlazení a bolesti v krku,
  • onemocnění horních cest dýchacích,
  • infekce močových cest,
  • vysoký tlak,
  • vysoký cholesterol,
  • otrava olovem,
  • bakteriální a virové infekce,
  • poruchy trávení,
  • starobní demence.
Zdroj obrázku: Freepik

Jak vypěstovat domácí česnek

Postup je velmi jednoduchý, stačí koupit hlavičku domácího, bio česneku. Oddělte jednotlivé stroužky od sebe a připravte si úrodnou půdu s přírodním hnojivem. Půdu dejte do širšího květináče a vytvořte otvory asi 10 cm hluboké. Pokud máte jeden velký květináč, kde budete sázet více stroužků vedle sebe, doporučuje se vzdálenost mezi jednotlivými stroužky asi 15 cm. Do každé jamky vložte jeden stroužek česneku. Stroužek vložte ocáskem nahoru a zahrňte zeminou. Postavte květináč na parapet. Česnek má rád slunce a velké množství vody. Půdu byste tedy měli udržovat stále vlhkou. Po asi 4 měsících se můžete těšit na vlastní úrodu plnou vitamínů. Pro úplnost informací ještě podotkneme, že nejlepší čas pro pěstování česneku je období jara a podzimu.

Zdroj: https://www.haxnicks.co.uk/blogs/grow-at-home/garlic-growing