37832

Domácí kečup si připravíme snadno z běžně dostupných surovin

Domácí produkty jsou vždy lepší než kupované bez ohledu na to, o co se jedná. Kečup je jednou z věcí, kterou si připravíte velmi jednoduše, snadno u něj zpracujete rajčata a pochutnáte si na něm. Jestli vám po skončení sezóny doma zůstalo hodně rajčat, pusťte se do výrobu vlastního kečupu. Jestli tuto pochutinu máte rádi, tak se vám následující recept rozhodně bude hodit.

Proč vyrábět vlastní kečup?

Důvod je velmi jednoduchý. Máte dokonalý přehled o tom, co se nachází ve vašem kečupu. Navíc dokonale zpracujete domácí rajčata, pokud si je pěstujete na své zahradě. Navíc se jedná o mnohem zdravější alternativu, protože tam nebudou žádné konzervanty ani příliš mnoho cukru. Uděláte si ho přesně takový, jaký vám vyhovuje a budete mít vynikající doplněk k hranolkům nebo do hamburgerů z vlastních zásob.

38254
Zdroj obrázku: Freepik

Co budete potřebovat?

Na výrobu domácího kečupu toho příliš nepotřebujete. Hlavní surovinou jsou čerstvá a kvalitní rajčata. Nejlepší jsou pochopitelně rajčata, která si sami vypěstujete na své zahradě. S kečupem je skvěle spotřebujete a užijete si jejich jedinečnou chuť. Na domácí kečup potřebujete:

  • zralá rajčata – 1 ½ kg,
  • cibule – 1 ks,
  • česnek – 2 stroužky,
  • jablečný ocet – 100 ml,
  • třtinový cukr – 50-100 g,
  • sůl – 1 lžička,
  • mletá skořice – 1 lžička,
  • mletá paprika – 1 lžička,
  • mletý hřebíček – špetka,
  • olivový olej – 1 lžíce.

Pracovní postup

Čerstvá rajčata musíte oloupat a poté nakrájet na menší kousky. Na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek. Přidejte rajčata, cukr, sůl a koření. Důkladně promíchejte a přiveďte směs k varu. Vařte tuto směs 45-60 minut na mírném ohni. Poté ji nechte vychladnout a rozmixujte. Vraťte kečup zpět do hrnce a znovu ho zahřejte. Vařte ho pár minut, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Poté ho můžete přesunout do vhodných sklenic a konzervovat.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/232397/homemade-ketchup/