Domácí tinktura z jeřabin posílí imunitu a zklidní trávení
Z výletu do lesa nebo parku se většinou vracíme s kapsami plnými kaštanů a žaludů. Z další procházky se vraťme s náručí jeřabin. Červené plody jeřábu, známého jako korálová královna podzimu, vykazují mnoho léčivých vlastností. Syrové ovoce je nevhodné k jídlu, ale můžete si vyrobit džem, džus, čajový sirup nebo tinkturu. Dnes se zaměříme mimo jiné na tinkturu, která skvěle funguje na trávicí soustavu. Jak ho připravit?
Plody jeřábu – kdy sklízet a jak je používat?
Mnoho lidí jeřabinu nepozná, dokud se na stromě neobjeví charakteristické ovoce v podobě drobných, oranžově červených kuliček. Plody jsou nejcennějším léčivým materiálem jeřábu, i když jeho léčivé vlastnosti jsou připisovány také listům a květům tohoto stromu. První zralé plody jeřábu se objevují již v první polovině září, ale se sklizní se vyplatí počkat až do října. Protože vlivem nízké teploty ztratí určitou hořkost. Pokud byly plody sklizeny dříve, doporučuje se je před přípravou zmrazit v mrazáku.
Plody jeřábu – cenné ingredience
Plody jeřábu jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. V tomto ohledu se vyrovná citrusům. Je to také solidní dávka beta-karotenu toho v nich najdeme:
- vitamíny skupiny B,
- vitamín E,
- vitamín K,
- draslík,
- sodík,
- hořčík,
- vápník,
- měď,
- zinek,
- organické kyseliny (parasorbová, sorbová, jablečná, vinná, citrónová),
- flavonoidy (kvercetin, kempferol a rutin),
- taniny a pektiny.
Jeřabina je fytochemikálie s antioxidačními vlastnostmi. Jeřáb má navíc hodně vitamínu C. Důležité je, že v období zvýšených infekcí podporují obranyschopnost organismu. Jsou také prospěšné v období rekonvalescence. Plody jeřábu se doporučují lidem, kteří trpí problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Pomáhají při ledvinových kamenech a onemocnění žlučových cest. Stimulují střeva, detoxikují játra a pomáhají při chronických poruchách trávení.
Jeřabinová tinktura – recept
Z plodů jeřábu můžete vyrobit například tinkturu. K přípravě jeřabinové tinktury budete potřebovat:
- 1 kg zralých plodů jeřábu (nejlépe těch, které přežily první podzimní mrazíky),
- 1 l lihu,
- 1l vody,
- 1 kg cukru,
- šťáva z jednoho citronu.
Sušené ovoce dejte do velké sklenice, přidejte citronovou šťávu (můžete přidat i citronovou kůru), všechen cukr, polovinu vody a polovinu lihoviny. Takto připravenou sklenici zašroubujte a dejte na stinné místo při pokojové teplotě alespoň na tři týdny. Obsah nádoby lze čas od času promíchat. Po této době směs přecedíme. Zbylé ovoce zalijeme 500 ml vody a 500 ml lihoviny. Necháme stát další tři týdny.
Po třech týdnech je třeba směs přecedit. Uzavřené lahvičky by měly stát tři týdny na chladném a tmavém místě, aby tinktura vyzrála.
Jeřabinová tinktura – kdy ji použít?
Tinktura z jeřabin, známá jako horský jeřáb, dokonale zahřeje během podzimních a zimních večerů. Při užívání má příznivý vliv na imunitu. Má také pozitivní vliv na trávicí systém. Doporučuje se lidem, kteří bojují se žaludečními problémy. Působí mírně projímavě. Při zažívacích potížích se doporučuje malá sklenka tohoto nápoje před nebo po těžkém jídle. Jeřabinová tinktura je účinná i při infekcích močových cest . Používá se také k jejich prevenci.
Zdroj: https://howtogetrid.techinfus.com/en/nastojka-iz-krasnoj-ryabiny-recepty-prigotovleniya/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8781835/, https://www.britannica.com/plant/mountain-ash-plant#ref58123, https://www.netmeds.com/health-library/post/rowan-berries-health-incentives-uses-and-nutrition-of-this-tiny-juicy-fruit-a-must-try-easy-recipe, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-571/mountain-ash, https://www.valuefood.info/2141/health-benefits-of-rowan-berry/