Domácí třešňová šťáva osladí život bez výčitek. Připravená je během chvíle

Domácí třešňová šťáva vrací do dětství, kdy se popíjela na lavičce před babiččiným domkem. Dodnes jistě mnozí cítí výtečnou a sladkou chuť na jazyku. Třešně jsou nadmíru zdravé, vyrobená šťáva navíc vydrží po celou zimu a poradí si s leckterými zdravotními neduhy. Jak připravit třešňovou šťávu jako od babičky? Recept je snadný, i když lehce pracný, výsledek však rozhodně stojí za to!

Na šťávu, do čaje i na limonádu

Proč si vyrobit třešňovou šťávu do zásoby? Především výtečně chutná s vodou i sodovkou, přidat se může pro oslazení do čaje, k tomu se hodí pro děti a dospělé a může se pít po celý den. Obsažené vitamíny a minerály současně doplní tolik potřebné živiny. Tato šťáva je pokladnicí vitamínů A, C, E, K a skupiny B, nadto oplývá kyselinou listovou a betakarotenem, z minerálů pak draslíkem, vápníkem, hořčíkem, železem a zinkem. Třešňovka se užívá též pro zlepšení trávení, postačí vypít asi půl hrnku před každým jídlem. Pro svou prospěšnost se doporučuje též těhotným nebo kojícím ženám. Jak si připravit domácí?

Čtěte také:  Vyzkoušejte jarní polévku se šťovíkem a kopřivou. Dodá vám spoustu energie a vitamínů
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience:

Nejvhodnější je použít ovoce z vlastního stromu, případně zakoupit dostatek plodů v průběhu července od prověřeného sadaře. Na přípravu šťávy je potřeba:

  • 5 kg ovoce,
  • 2 kg cukru,
  • 1 citron.

Postup přípravy třešňové šťávy

Příprava není nikterak složitá, časově náročné je pouze očištění a odpeckování třešní. Vybrat se musí pouze nepoškozené a nenahnilé kousky ovoce. Při odstraňování pecek pomůže ostrý nůž nebo speciální odpeckovač.

Po umytí plodů v misce s vodou nebo v cedníku pod tekoucí studenou vodou se začnou vrstvit třešně do nádoby spolu s cukrem. Vždy se vytvoří vrstva z třešní a prosype cukrem a takto se vrstvy prokládají až do konce. Nádoba se přikryje utěrkou a nechá louhovat do rána.

Čtěte také:  Dýňový kečup nebo okurková sůl: neotřelé chutě, které dovedou pokrmy k dokonalosti

Ovoce pustí šťávu, druhý den se slije tekutina do hrnce přes cedník. Může se ještě přidat cukr, zalije se čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a provaří do rozpuštění cukru. Po 15 minutách se šťáva slije do horkou vodou vymytých sklenic a zazátkuje. Pasterizuje se po dobu 10 minut.

Zdroj: https://www.stemilt.com/stem-blog/cherry-juice-health-benefits/