Garlic 2810491 1920

Dopřejte si česnek každý den. Je skvělou prevencí i léčivem zároveň

Občas se říká, že jedno jablko denně je krokem ku zdraví. Totéž bychom ale mohli tvrdit o česneku. Samozřejmě nemusíte zkonzumovat jednu celou paličku česneku denně, postačí vám jeden stroužek. A podmínkou je, že by měl být syrový. Chuť samotného česneku je ale pro většinu lidí nepříjemná. Další věc, která může od česneku odradit, je následný nepříjemný zápach z úst. Tyto dvě nevýhody jsou ale maličkost oproti tomu, jaký prospěch lidskému tělu konzumace česneku přináší.

Přírodní antibiotikum

Česnek používáme jako zeleninu, koření i léčivou rostlinu. Není se čemu divit, kromě aromatické chuti ukrývá také mnohé léčivé účinky, které jsou natolik silné, že se jim nevyrovnají ani některá moderní antibiotika. Oceníte jej jako prevenci i léčbu nachlazení. Sloučeniny, které obsahuje, mají protizánětlivé, baktericidní a antivirové vlastnosti. Pravidelná konzumace česneku navíc posiluje imunitu těla. Česnek je také známý pro své dezinfekční vlastnosti, hraje také klíčovou roli v prevenci rakoviny. Chrání také pokožku před stárnutím a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak se zbavit zápachu z úst?

Odrazuje-li vás od konzumace česneku následný zápach z úst, máme dobrou zprávu. Existují způsoby, jak se ho zbavit. Po konzumaci syrového česneku stačí chvíli žvýkat zrnka kávy nebo listy máty. Česnek podávaný v mléce (5 až 10 g strouhaného česneku na 500 ml mléka) je vhodnou variantou pro ty, kterým vadí pálivost česneku.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak jíst syrový česnek?

To, jakým způsobem sníst stroužek česneku a navíc ještě syrový každý den, může být výzva. Nebojte se zapojit fantazii. Utřený stroužek česneku můžete přidat na konci vaření do různých omáček i polévek. Potřít si jím můžete topinku, česnek nebo třeba langoše. Přidat jej můžete do zeleninových salátů nebo nakrájený na plátky na chleba. Extrémně se hodí do masových pokrmů a k mastným jídlům. 

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-300/garlic