Close Up Glass Jar Full Lentils With Copy Space

Draslík je zásadní pro zdraví celého těla. Díky některým produktům jeho nedostatek rychle doplníte

Draslík je jedním ze tří nejdůležitějších minerálů v lidském těle. Je nezbytný pro správné fungování srdce a nervového systému. Nedostatek draslíku může být pro zdraví velmi nebezpečný, proto bychom jeho příjem neměli podceňovat. Po čem sáhnout, abyste ho chutně a dostatečně doplnili?

Melasa

Melasa obsahuje nejvíce minerálů. Tento hustý tmavě hnědý sirup je produktem rafinace cukru, proto je velmi kalorický a měl by být konzumován v rozumném množství. Již 100 g melasy obsahuje až 2400 mg draslíku, plus hodně vápníku, železa, hořčíku a fosforu. Melasu můžeme použít jako náhražku cukru, do polévek a masových marinád.

Halva

Stejně kalorický, ale také velmi chutný produkt obsahující draslík je halva. Podle tradice je vyroben z karamelové hmoty a buničiny sezamových semínek. Postupem času se začala přidávat maková semena, slunečnicová semena, ořechy, mléko i mrkev. Ve 100 gramech halvy se skrývá až 700 kcal, ale také velké množství draslíku. Halva dodá tělu celou řadu vitamínů, podporuje fungování nervového a imunitního systému, pomáhá nám pečovat o vzhled pokožky, vlasů i nehtů. Současně obsahuje více vápníku a hořčíku než například mléko.

Brambory

Brambory se nejčastěji objevují jako příloha k hlavnímu chodu, jsou snadno stravitelné a obsahují mnoho minerálů. Při konzumaci brambor dodáváme do těla nejen draslík, ale také hořčík a vitamín C.

Zdroj obrázku: Freepik

Datle

Jejich nutriční vlastnosti oceňují zejména sportovci a lidé pracující fyzicky. Datle jsou pokladem jednoduchých cukrů, které jsou zdrojem energie, a navíc doplňují nedostatek draslíku a glykogenu. Sušené i čerstvé ovoce obsahuje četné vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které mají podobný účinek jako aspirin. Datle současně mohou zabránit ukládání cholesterolu, zabraňují ateroskleróze a pomáhají se zácpou.

Avokádo

Možná nemá příznivý vliv na postavu, ale pro naše zdraví je více než dobré. Avokádo má mnoho léčivých vlastností: snižuje hladinu špatného cholesterolu, reguluje krevní tlak, doplňuje nedostatek vitamínů a minerálů včetně draslíku.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/foods-rich-in-potassium