
Dříve zatracované máslo dostává znovu zelenou. Tělu víc prospívá, než škodí
Po celá léta se věřilo, že máslo není vhodné pro lidské tělo. Omezení jeho konzumace nás mělo dříve ochránit před cholesterolem. Jaké jsou jeho účinky nyní, když ho znovu prozkoumali vědci? Pozitivních účinků konzumace másla je více než dost, možná ještě více, než jste si mysleli.
Máslem snížíte riziko srdečních onemocnění
Lékařská analýza potvrdila, že konzumací másla snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to dokonce o polovinu. Margarín je v tomto případě nevhodný. Pravé máslo obsahuje vysoké procento tuku, a nejen to. Vitaminy A, D a E jsou také jeho součástí. Kyselina máselná zlepšuje fungování střev. Obsahuje také kyselinu palmitolejovou, která chrání tělo před infekcemi.
Máslo patří mezi nejlépe stravitelné živočišné tuky. Musí ale splňovat určité normy, aby lidskému tělo bylo prospěšné. Musí být vyrobené z mléka, které obsahuje CLA, a to je mléko, které se získává od krav krmených trávou. Takový tuk ochrání lidské klouby, také zabrání rozvoji šedého zákalu nebo rakoviny.

Jak často můžete máslo jíst?
Je důležité koukat na složení másla, protože kvalitní se může od toho nekvalitního lišit v mnoha ohledech. Dbejte na to, aby v něm bylo alespoň 82 % tuku, jinak se nejedná o máslo, ale pouze o jeho náhražku. Podle vědců a jejich studií snižuje CLA hladinu špatného cholesterolu a také hladinu tuku v těle.
Máslo je tak zdrojem cenných látek, které lidské tělo potřebuje. Dbejte také na to, abyste si ho nedopřávali více, než je nutné. Je tedy možné ho jíst každý den? Několikrát týdně určitě není na škodu, rozhodně uděláte lépe, než kdybyste si denně mazali na pečivo margarín. Nic se ale nemá přehánět, protože ani sami vědci netuší, jak často máslo jíst. Máslo se používá nejen k namazání pečiva, ale také jako tuk na smažení a hojně se využívá také na pečení.
Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/is-butter-really-back/