Dýňový kečup nebo okurková sůl: neotřelé chutě, které dovedou pokrmy k dokonalosti
Nejen majonéza, i jiné potravinové doplňky obohatí vaše jídlo k dokonalosti. Tyto méně známé přísady zvýrazní chuť masa, ale i mnoha jiných jídel. Zjistěte, jaké doplňky můžete připravit k jídlu. Klidně i k těstovinám, bramborám nebo rýži.
Obyčejné se stane neobyčejným
I ty nejvíce tradiční pokrmy dokážete obohatit natolik, že budou chutnat přímo božsky. Pokud k nim přidáte nějakou omáčku či dip, pochutnají si všichni. Vyzkoušet můžete například dýňový kečup a okurkovou sůl. Udivují vás názvy? Věřte, že po ochutnání si je zamilujete. Navíc objevíte nové chutě a inspiraci.
Dýňový kečup
Na dýňový kečup budete potřebovat:
- 1,5 kg dýně,
- 0,5 kg cibule,
- 0,5 kg červené papriky,
- 400 g rajčatového pyré nebo protlaku,
- 0,5 kg cukru,
- 3/4 šálku octa,
- koření: lžičku kari, pálivé nebo sladké papriky, lžíci bazalky a oregana.
Příprava dýňového kečupu
Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zasypte solí a promíchejte. Na dvě hodiny takto připravenou dýni odložte. Poté slijte šťávu a připravte papriky. Ty jemně nakrájejte a s cibulí udělejte to stejné. Zasypte solí a odložte na dvě hodiny, poté odlijte šťávu. Proces je zdlouhavější, ale vyplatí se. Po uplynutí doby a odlití tekutiny vložte veškerou zeleninu do hrnce a společně s kořením vařte do rozvaření. Poté rozmixujte na požadovanou konzistenci a opět mírně povařte. Nalijte vařící kečup do sklenic a odložte dnem vzhůru.
Okurková sůl
Pokud máte menší či pokroucené okurky, které byste vyhodili, použijte je k tomuto způsobu. Sušené okurky budou ideální pro polévky, ale i pro omáčky a jiné pokrmy. Klidně i do tvarohu k masu. Stačí nakrájet okurky na tenké plátky a usušit je v sušičce na ovoce. Nebo je také můžete sušit v troubě na roštu při teplotě 60 °C. Nechte pootevřená dvířka. Jakmile okurky usušíte, rozdrťte je nebo rozmixujte na prášek a smíchejte je se solí. Přesypte do skleničky se vzduchotěsným uzávěrem.
Zdroj: https://atkfamily.com/10-simple-tips-to-make-food-taste-better/