Éterický olej z rozmarýnu je jako zázračný elixír který svou vůní prospívá zdraví

Rozmarýnový olej je běžně k dostání v lékárnách, drogeriích i obchodech s bylinkami. Používaly ho už naše babičky, protože má všestranné použití. Tak proč se o tomto zázračném elixíru nedozvědět něco víc? 

Rozmarýn lékařský je stálezelená bylina s výraznou, svěží a lehce kořeněnou vůní. Obsahuje cenné silice, éterické oleje a třísloviny. Bylina se používá v kuchyni i k léčení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kde všude nám rozmarýn pomůže?

Rozmarýn lékařský má mnohostranné léčebné účinky. Pomůže od bolestí hlavy i při nízkém tlaku. Má adstringentní neboli stahující účinky, proto je také vyhledávanou bylinou při menstruačních bolestech. A konečně je také antiseptický, působí tedy protizánětlivě.

Vyzkoušet rozmarýn můžete také při těchto dalších těžkostech:

  • při oslabené imunitě;
  • při nedostatečném prokrvení končetin;
  • při nadýmání a žaludeční nevolnosti. 

Rozmarýn je středomořskou bylinkou používanou také v kuchyni. Nejčastěji s ním můžete ochutit maso špikováním celými větvičkami, použít lze na i jen lístky na ochucení pokrmu.

Bylinné výtažky mají široké použití i v koupelové nebo vlasové kosmetice.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

A co rozmarýnový olej? Známé jsou dva typy.

Rozmarýnový éterický olejíček je výborným prostředkem pro uvolnění a relaxaci při masáži. Používá se v aromaterapii k uklidnění a zahřátí těla nebo při sportovních masážích při ztuhlosti svalů. Olejíček lze přidávat také do mastí a krémů, protože tak napomůže prokrvení pleti nebo pokožky. 

Rozmarýnový olej ke kuchyňskému použití si snadno vyrobíte i vy sami. Stačí naložit bylinky do řepkového nebo slunečnicového oleje, na ¼ litru oleje budete potřebovat 4 snítky rozmarýnu. Zahřejte zhruba polovinu oleje a přidejte byliny a 5 minut prohřívejte. Pozor, olej se nesmí přepálit. Poté vypněte zdroj tepla a dolijte zbývající část oleje. Po zchladnutí sceďte do připravené uzavíratelné lahvičky a uložte do chladu. Ochucený olej využijete jako dresink do salátů, k dochucení masa.