Diet 695723 1920 (2)

Existuje efektivnější dieta než počítání kalorií: metoda dlaně vytvoří ideální porce pro každého

Dieta není jen o tom, že budete jíst zelenou stravu a počítat si kalorie. Velikost porce je mnohem více důležitá. Jestliže jíte velké porce, nepříznivě tak ovlivňujete nejen váhu, ale i celkové zdraví. Jak tedy správně jíst?

Dlaň – porce

Dlaně poslouží jako nejideálnější měřicí nástroj. Dejte ruce k sobě a utvořte z rukou malé mističky. Kolik jídla se vám přibližně vejde do obou dlaní, tolik jídla byste měli sníst. S největší pravděpodobností jste zjistili, že jídlo, které se vám vleze do dlaní, se vejde i na běžný talíř, ze kterého jíte. Jedna sklenice je jakýmsi ekvivalentem vašich dlaní. Pokud jste muž a máte velké ruce, přidejte plus jeden šálek.  

Zdroj obrázku: Pixabay

Změřte nádobí

Během dne budete muset zvážit alespoň tři velká jídla. To časem přestane bavit každého. Efektivnější tedy bude, když si změříte velikost nádobí, ze kterého jíte, tedy misky, šálky, ale i lžíce. Pokud máte rádi polévky, začněte měřením naběračky. Dvě naběračky jsou jedna sklenice – perfektní porce. Pokud si nosíte do práce vlastní oběd, zkontrolujte jeho velikost. Můžete si koupit takovou krabičku, do které se vleze přesné množství.  

Výběr talířů a příborů

Podívejte se na velikost talířů, ale i příborů. Pokud je obojí velké, vyměňte je za malé. Nebude vás lákat naložit si na talíř větší množství jídla. Vyzkoušejte jíst z dezertního talíře nebo si kupte menší. Vědecké výzkumy prozradily, že pokud máte talíře o průměru třicet centimetrů, můžete se jednoduše přejídat. Tuto myšlenku ovlivňuje mozek, takže když si dáme na velký talíř menší porci jídla, máme pocit, že jíme málo a budeme se cítit nedojedení. 

Zdroj obrázku: Freepik

Tři části na talíři

Rozdělte talíř na tři části. V jedné části budou potraviny bohaté na bílkoviny, v druhé budou potraviny bohaté na komplexní sacharidy s vysokým podílem vlákniny. Zbývající místo zaplňte zeleninou a ovocem. Nezapomeňte, že je mnohem lepší si dopřát více zeleniny než ovoce.  

Zdroj: https://www.nytimes.com/2018/02/20/well/eat/counting-calories-weight-loss-diet-dieting-low-carb-low-fat.html