Exotické koření výrazné barvy a chuti pomůže s mnoha neduhy i problémy s pletí
Kurkuma, přezdívaná jako královna koření, je charakteristická svou zlatou barvou, pepřovou vůní a ostrou chutí. Kurkuma dobře chutná a také má mnoho zdraví prospěšných látek. Na lidský organismus má antibakteriální, antivirové, antioxidační, antikarcinogenní, antimykotické a protizánětlivé účinky. S čím vším tedy dokáže pomoci?
Podpoří imunitní systém
Kurkuma pomáhá stimulaci imunitního systému díky obsaženým lipopolysacharidům. Díky svým antivirovým a antibakteriálním vlastnostem je tak prospěšná pro imunitní systém. Při pravidelném užívání vás tak ochrání před nachlazením a nemocemi. V případě nachlazení smíchejte čajovou lžičku kurkumy v teplém mléce a denně jej pijte.
Vážné nemoci
Díky obsaženým látkám je jednou z nejlepších ochran před rakovinou prostaty, leukémií či karcinomem prsu. Protizánětlivé vlastnosti pomohou v případě revmatoidní artritidy či při osteoartróze. Obsažená aromatická látka turmeron pomáhá obnovit funkci mozku, proto je také účinná v boji s Alzheimerovou chorobou či po mrtvici. Mimo jiné pomáhá snížení střední hladiny inzulínu či při inzulínové rezistenci a snižování hladiny cholesterolu.
Srdce
Vědci z univerzity v Cukubě přišli na to, že kurkuma obsahuje přirozené chemické látky, které pomohou ochránit srdce před stárnutím. Podobný efekt má například aerobní cvičení.
Kosmetické účinky
V případě akné, které není jen problémem teenagerů, ale také dospělých, pomůže jedna čajová lžička kurkumy přidaná do jídla. Ideální je použití v lehkém jídle, jako je například polévka. Použít ji lze také jako posyp sendviče, v salátech či ve sklenici s vodou a citronovou šťávou. Mimo jiné čistí a vyživuje pleť, kterou také udržuje mladistvou a elastickou. Používá se i v případě ekzémů či pih.
Jak dávkovat?
Kurkuma může být používána v kuchyni jako klasické koření. Nevýhodou této metody je fakt, že pro pozření doporučené denní dávky by musela být konzumována ve velkém množství. Denní dávka by měla obsahovat 500–1000 mg suchého výtažku, ve kterém je 95 % kurkuminoidů. V této dávce také není prokázán žádný dráždivý účinek.
Pro koho není vhodná?
I tak zdravé koření může být v některých případech nedoporučováno. V tuto chvíli neexistuje dost studií, které by prokázaly vliv kurkumy na těhotné či kojící ženy. Kromě toho zesiluje také kontrakce žlučníku, proto není vhodná pro osoby s jeho onemocněním. Pokud trpíte na ledvinové kameny, raději se tomuto koření také vyhněte. Kurkuma obsahuje látky, na které se váže vápník, díky čemuž mohou kameny vzniknout. Kvůli vlivu na snížení hladiny cukrů v krvi také není vhodná pro diabetiky. Dále zpomaluje srážení krve a negativně ovlivňuje vstřebávání železa.
Zdroj: https://www.nuffieldhealth.com/article/the-health-benefits-of-turmeric