
Hlavní příčiny hypertenze nikoho nepotěší. Je třeba vzdát se toho nejoblíbenějšího
Hypertenze je skutečnou pohromou v dnešní společnosti. Nemoc, která, ať to zní jakkoli, bohužel nebolí. Bohužel, protože se často dozvídáme o tom, že máme hypertenzi, příliš pozdě. Jako vždy je nejlepší metodou prevence.
Co podporuje rozvoj hypertenze
O hypertenzi hovoříme tehdy, když systolický nebo diastolický tlak překračují normy. Optimální tlak se pohybuje okolo 120 mm HG pro systolický a 80 mm HG pro diastolický tlak. Nad hodnotami 139 a 89 mm HG už mluvíme o hypertenzi. Existuje mnoho faktorů, které podporují rozvoj hypertenze. Mezi nejdůležitější patří nadváha a obezita, nedostatek fyzické aktivity přizpůsobené věku a zdravotnímu stavu, kouření, špatné stravovací návyky.
Vyvážená strava je klíčem ke zdraví v každém aspektu. Podlehnutí rozmarům, chutím a výživovým chybám je jednoduchý způsob, jak vyvinout hypertenzi. Mezi nejškodlivější potraviny pro práci srdce a zvýšení tlaku patří vysoce zpracované výrobky, ve kterých je mnoho chemických potravinářských přísad a soli, a jejich nadměrná konzumace je faktorem číslo jedna mezi všemi, které podporují hypertenzi.

Dieta ke snížení tlaku
Vědci souhlasí, že prospěje strava bohatá na vlákninu hlavně z přírodních zdrojů, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, hrubé kroupy, otruby, a polynenasycených mastných kyselin, které se nejvíce nacházejí v olejích za studena lisovaných. Tyto faktory jsou výchozím bodem pro prevenci hypertenze a základní věcí ve snaze kompenzovat její příliš vysoké hodnoty. Ne každý druh hypertenze potřebuje okamžitý zásah farmaky.
Nejdůležitější je zahrnout do menu zeleninu a ovoce. Během sezóny je jednodušší konzumovat kvalitní ovoce a zeleninu. Pro srdce a normalizaci tlaku sáhněte po rajčatech bohatých na draslík. Ten se nachází také v mrkvi, řepě, špenátu, brokolici, bramborách a v sezónním ovoci jako jahodách a třešních. Velké dávky draslíku obsahuje také sušené ovoce, ale v létě sáhněte raději po tom čerstvém.
Zdroj: https://www.nutritionletter.tufts.edu/healthy-heart/diet-and-blood-pressure-the-heart-of-the-matter/