I bez vajec lze vařit a péct ve velkém. Ve všech receptech se dají snadno nahradit
Potřebujete z nějakého důvodu uzpůsobit vaši kuchyni tak, aby byla bez použití vajec? Žádný problém. Máme pro vás hned několik surovin, kterými se vejce dají snadno nahradit. Tuto možnost ocení zejména vegani, ale také osoby s různými alergiemi na vejce. Vajec je všude plno, najdeme je téměř ve všech potravinách, ale někteří lidé prostě potřebují žít bez vajec. Právě proto jsme se rozhodli vypsat zde jednotlivé suroviny, díky kterým se vaše kuchyně obejde zcela bez použití vajec. Variant, které můžete použít, je hned více, a tak si jistě vyberete to, co vám bude plně vyhovovat.
Arašídové máslo
Arašídové máslo je jednou z velmi vhodných alternativ, při které nemusíte přemýšlet o tom, zda se chystáte připravovat sladký či slaný pokrm. Použít ho můžete při pečení sladkých dezertů, ale také při přípravě slaného pečiva a dalších pokrmů. Velmi jednoduché je také odhadnout správné množství arašídového másla. Místo jednoho vejce použijte 3 rovné polévkové lžíce arašídového másla a máte vyhráno. Už nemusíte být svázáni recepty bez použití vajec. Stačí je nahradit. A pokud se vám nechce arašídové máslo kupovat, jelikož je poměrně drahé, můžete si jej velmi snadno a mnohem levněji vyrobit doma.
Lněný olej
Pokud patříte mezi osoby, které se snaží jíst zdravě, vaší pozornosti jistě neunikl lněný olej, tedy za studena lisovaný olej z lněných semínek. I ten vám může slíbit přípravu sladkých i slaných pokrmů bez vajec. Jestliže nechcete použít drahý kupovaný lněný olej, zakupte pouze levnější lněná semínka a namočte je do vody. Začnou vylučovat lepivou látku, která je stejně účinná jako vejce. Místo jednoho vejce použijte jednu polévkovou lžíci lněných semínek namočených ve třech polévkových lžících horké vody z kohoutku. Pokud máte doma pouze chia semínka, můžete použít i ta, mají po namočení do vody stejné vlastnosti. Jestliže se chystáte připravovat slané masové pokrmy, velmi vhodné je místo vajec použít obyčejný bramborový škrob.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/egg-substitutes