Italská polévka minestrone podávaná v chlebu a sypaná parmazánem si získá i největšího gurmána

Voňavá polévka plná zeleniny, fazolí a klobásy známá pod názvem minestrone je vydatná a zdravá dobrota. Pokud ji naservírujete do kulatých chlebových bochníků a zasypete strouhaným parmazánem, získáte rázem geniální dobrotu, jež je zvláštní fúzí italské a tradiční východoevropské kuchyně. Užijte si ji plnými doušky spolu se svými blízkými!

Ingredience:

  • 1 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 1 brambor,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 rajčata,
  • 3 pikantní vepřové klobásy,
  • 200 ml suchého bílého vína,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 1 plechovka konzervovaných bílých fazolí,
  • 2 bobkové listy,
  • 2 listy čerstvého špenátu,
  • 1 lžíce přepuštěného másla,
  • sůl a pepř dle chuti.

Pro podávání:

  • 4 kulaté bochníky chleba,
  • parmazán,
  • čerstvá petrželka.
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Klobásu nakrájejte na menší kostky. Na kamnech rozehřejte hrnec s přepuštěným máslem a osmažte na něm cibulku dozlatova. Pak přidejte klobásu a ze všech stran dobře opečte.

Čtěte také:  Drobenka ozdobí koláče i řezy. Klíčem její dokonalosti je správný poměr surovin

Očistěte mrkev a brambory a obojí nakrájejte na malé kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte na jemné plátky. Všechnu zeleninu přihoďte do hrnce k osmažené cibuli a klobáse a chvilku opékejte.

Rajčata umyjte a ostrým nožem nařízněte slupku kolem dokola a křížem tak, abyste nenarušili dužninu. Vložte je do cedníku, spařte je vroucí vodou a slupku oloupejte. Díky spaření to půjde snadno. Pak dužninu nakrájejte na kostičky, (odstraňte tekutý střed se semínky) a vhoďte je do hrnce se zeleninovým základem.

Zeleninu v hrnci zalijte vínem a vařte, dokud se úplně neodpaří. Pak přilijte zeleninový vývar, přihoďte bobkové listy, přiklopte pokličkou a vařte tak dlouho, dokud zelenina a brambory úplně nezměknou.

Čtěte také:  Nejlepší rajčatový protlak si snadno připravíte doma. Po pizze i špagetách se jen zapráší

Nakonec sceďte fazole a spolu s listy špenátu je přidejte do polévky. Dosolte a podle chuti dopepřete, nechte ještě chvilku probublat a odstavte z kamen.

Polévkou naplňte vydlabané kulaté bochníky, ozdobte hoblinkami parmazánu a nasekanou čerstvou petrželkou.

Zdroj: https://www.food.com/recipe/ribollita-tuscan-minestrone-111110