
Italská polévka minestrone podávaná v chlebu a sypaná parmazánem si získá i největšího gurmána
Voňavá polévka plná zeleniny, fazolí a klobásy známá pod názvem minestrone je vydatná a zdravá dobrota. Pokud ji naservírujete do kulatých chlebových bochníků a zasypete strouhaným parmazánem, získáte rázem geniální dobrotu, jež je zvláštní fúzí italské a tradiční východoevropské kuchyně. Užijte si ji plnými doušky spolu se svými blízkými!
Ingredience:
- 1 cibule,
- 1 mrkev,
- 1 brambor,
- 3 stroužky česneku,
- 3 rajčata,
- 3 pikantní vepřové klobásy,
- 200 ml suchého bílého vína,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- 1 plechovka konzervovaných bílých fazolí,
- 2 bobkové listy,
- 2 listy čerstvého špenátu,
- 1 lžíce přepuštěného másla,
- sůl a pepř dle chuti.
Pro podávání:
- 4 kulaté bochníky chleba,
- parmazán,
- čerstvá petrželka.

Návod na přípravu:
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Klobásu nakrájejte na menší kostky. Na kamnech rozehřejte hrnec s přepuštěným máslem a osmažte na něm cibulku dozlatova. Pak přidejte klobásu a ze všech stran dobře opečte.
Očistěte mrkev a brambory a obojí nakrájejte na malé kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte na jemné plátky. Všechnu zeleninu přihoďte do hrnce k osmažené cibuli a klobáse a chvilku opékejte.
Rajčata umyjte a ostrým nožem nařízněte slupku kolem dokola a křížem tak, abyste nenarušili dužninu. Vložte je do cedníku, spařte je vroucí vodou a slupku oloupejte. Díky spaření to půjde snadno. Pak dužninu nakrájejte na kostičky, (odstraňte tekutý střed se semínky) a vhoďte je do hrnce se zeleninovým základem.
Zeleninu v hrnci zalijte vínem a vařte, dokud se úplně neodpaří. Pak přilijte zeleninový vývar, přihoďte bobkové listy, přiklopte pokličkou a vařte tak dlouho, dokud zelenina a brambory úplně nezměknou.
Nakonec sceďte fazole a spolu s listy špenátu je přidejte do polévky. Dosolte a podle chuti dopepřete, nechte ještě chvilku probublat a odstavte z kamen.
Polévkou naplňte vydlabané kulaté bochníky, ozdobte hoblinkami parmazánu a nasekanou čerstvou petrželkou.
Zdroj: https://www.food.com/recipe/ribollita-tuscan-minestrone-111110