Jablečný ocet je nejlepší prevencí proti obávaným nemocem. Jeho účinky jsou známy od starověku
Pití jablečného octa může našemu tělu přinést spoustu výhod. Tento úžasný nápoj snižuje špatný cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi, a dokonce podporuje hubnutí. Je důležité, kdy jablečný ocet pijete. Bohužel tento nápoj není vhodný pro každého.
Výroba jablečného octa
Jablečný ocet je produkt, který vzniká v důsledku fermentace jablek, způsobené kvasinkami a bakteriemi rodu Acetobacter. Cukry obsažené v ovoci se mění v alkohol, který ve fermentačním procesu přispívá k tvorbě kyseliny octové, která je hlavní složkou jablečného octa. Tekutina se vyznačuje žlutou, jantarovou barvou, je mírně zakalená a má kyselou octovou chuť.
Jablečný ocet se nekonzumuje přímo z láhve, protože může podráždit jícen a žaludek a poškodit zubní sklovinu. Používá se však jako přísada nebo koření do jídel a přírodní konzervační prostředek. Kromě toho se může používat externě i interně k léčbě různých onemocnění. Pitná voda s jablečným octem má mnoho prospěšných vlastností pro zdraví i krásu.
Nutriční hodnoty
Jablečný ocet obsahuje mnoho cenných složek. Je bohatým zdrojem důležitých prvků, jakými jsou draslík, fluor, měď, sodík, hořčík, fosfor a vitamíny A, B, C, E a P. Jeho složení zahrnuje i pektin, vlákninu, betakaroten, jakož i kyselinu listovou, citrónovou a mléčnou. Proto má pití jablečného octa s vodou příznivý vliv na naše tělo. Již staří Římané věřili v jeho zázračnou sílu a otec medicíny Hippokrates předepisoval tuto tekutinu jako přírodní antibiotikum a baktericid.
Příznivci tradiční přírodní medicíny doporučují pití jablečného octa i proto, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje fungování inzulínové léčby, podporuje fungování kardiovaskulárního systému, snižuje hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi, stimuluje trávicí procesy a hlavně podporuje proces hubnutí. Jablečnému octu by se měli vyhnout lidé s chronickými onemocněními souvisejícími s trávicím systémem, zejména žaludečními a jaterními problémy.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar