Strawberry 1330459 1920 (1)

Jahody mohou zůstat čerstvé mnohem déle. Díky octu vydrží v lednici několik dní

Jahody jsou v letní sezóně jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou snadno dostupné a také nádherně sladké. Jahody se na trhu objevují na přelomu května a června. Záleží ale na tom, kdy začne být léto skutečně teplé. Sluneční paprsky jsou totiž nezbytností pro jejich zrání. Ne každý bohužel ví, jak prodloužit čerstvost tohoto lahodného ovoce.

Proč jíst jahody?

Jahody mají téměř 2000 různých odrůd, které lze vypěstovat po celém světě. Liší se od sebe barvou, velikostí, konzistencí dužiny a chutí. V chladnějších oblastech jsou jahody nejchutnější. Mezi tyto odrůdy patří také ty, které se pěstují u nás. Můžete si proto s chutí užívat ty nejchutnější jahody na světě. Nejsou ale jen vynikající. Jsou také neuvěřitelně zdravé.

Jahody jsou velmi bohaté na živiny. V těchto malých, červených plodech se skrývají cenné vitamíny a minerály. Jedná se o jedinečný zdroj vitamínu C, přičemž nejvíce vitamínu C obsahují doopravdy zralé plody. Měli byste proto vždy konzumovat jen plně zralé plody. Budou také mnohem chutnější a sladší. Uvidíte, že vám budou více chutnat a udělají toho více také pro vaše zdraví.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak prodloužit čerstvost jahod?

Jahody byste měli před konzumací omýt ve studené vodě. Příliš vysoké teploty totiž kazí jejich chuť. Dávejte si pozor na to, aby proud vody nebyl příliš silný, jinak poškodíte jejich strukturu. Rychle je vymáchejte ve vodě a nikdy jahody nejezte ihned po vytažení z lednice. Budou chutnat mnohem lépe, když budou mít pokojovou teplotu. Počkejte alespoň 30 minut.

Jestli chcete doopravdy prodloužit trvanlivost svých jahod, musíte je správně ošetřit. Naštěstí existuje velmi jednoduchý trik, který vám s tím pomůže. Po nákupu je zapotřebí, abyste je opláchli ve vodě s octem. Poté je sceďte a jemně osušte čistými ubrousky nebo utěrkou. Ovoce, které připravíte ke konzumaci tímto způsobem, vám vydrží mnohem déle.

Zdroj: https://food52.com/blog/6970-how-to-keep-berries-fresh-for-longer