Jak uchovat jablka, aby byly k dispozici celou zimu
Jablka zajisté patří mezi nejoblíbenější a nejběžnější ovoce. Víte však, že v nich naleznete osm z třinácti existujících vitamínů? Dále obsahují pro tělo důležité minerály, nejvíce je zastoupen draslík, dále pak fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo, křemík, mangan, měď, zinek, fluor, jód a selen. Množství těchto živin je dáno půdou, ve které jsou jabloně pěstovány.
Pokud nemáte možnost mít vlastní jablka ze zahrádky, určitě se poptejte v rodině nebo kamarádů, jestli by vám nedarovaly nějaké přebytky, z jejich zahrádek. Případně si je nakupte od zahrádkáře, nejlépe v bio kvalitě, taková jsou nejlepší a kvalitou se nedají s těmi ze supermarketů srovnat.
Některé odrůdy, pokud budou dobře uskladněné, vám vydrží až do jara, jiné je však potřeba zpracovat dříve.
Sušená jablka
Mezi jednu z nejlepších metod uchovávání patří jednoznačně sušení. Jablka v tomto stavu si uchovají nejvíce vitamínů.
Sušit je můžete:
- na sluníčku
- v troubě, na nízkou teplotu
- v sušičce ovoce
Zavařujte
Zavařování patří mezi nejběžnější metody uchovávání potravin. Jablka můžete zavařit například jako kompot, klidně i s dalším ovocem dohromady. Dále můžete udělat povidla nebo je zavařit tzv. metodou „na sucho“, to znamená, že jablka očistíte, nastrouháte a namačkáte do vysterilovaných sklenic, poté se zavařují cca 20 minut od dosažení bodu varu, takto zpracovaná se hodí především do štrúdlu nebo do jiných buchet. Pokud máte rádi přesnídávky, můžete si je také vyrobit, ty domácí jsou nejchutnější.
Zkapalněte je
Mezi další možnosti patří výroba moštu. Najděte si v okolí moštárnu, kde vám mošt vyrobí, někde jej i pasterizují, tak můžete mít po několik měsíců stálý přísun vitamínů. Pokud byste mošt nestihli zdělat, můžete ho dát i do mrazáku. A na závěr něco pro fajnšmekry. Pokud máte jablek opravdu velké množství, pokuste si vyrobit domácí cider nebo je naložte do sudu, za pár týdnu odvezte do palírny a můžete si pochutnávat na vlastním kalvádosu.