Various Types Sugar Brown Sugar White Concrete Top View

Jednoduché sacharidy jsou zbytečná zátěž. Nahraďte nezdravé cukry něčím lepším

Sacharidy jsou chemické sloučeniny, které dodávají našemu tělu energii pro každodenní fungování. Mělo by se pamatovat na to, že v nadměrném množství nejsou zdravé. Mohou způsobit rozvoj diabetu druhého typu nebo onemocnění kardiovaskulárního systému. Proto stojí za to omezit spotřebu cukrů a nahradit je zdravější verzí.

Co jsou to sacharidy

Sacharidy jsou chemické sloučeniny, které pohánějí tělo. Poskytují potřebnou energii a jsou základní živinou člověka. Proto se jejich úplné vyloučení ze stravy nedoporučuje a zejména tyto sloučeniny jsou zapotřebí během vysoké fyzické aktivity. Kromě toho sacharidy podporují práci nervového systému a zlepšují koncentraci. Sacharidy tedy nelze vypustit ze stravy úplně, protože jsou zdrojem potřebné energie.

Nejškodlivější pro zdraví jsou jednoduché sacharidy. Prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, ale také rychle způsobují její pokles. Za jednoduchý cukr se považuje například obyčejný bílý cukr, který používáme. Příliš mnoho této složky v těle může vést k rozvoji hypertenze, diabetu nebo obezity. Dalším typem sacharidů jsou komplexní sacharidy. Jsou považovány za zdravější než jednoduché, protože se vstřebávají pomaleji do krevního oběhu.

Zdroj obrázku: Freepik

Co jíst místo sacharidů

V denní stravě stojí za to omezit spotřebu jednoduchých cukrů, jejichž velké množství se nachází ve sladkostech, bílém chlebu, rýži a výrobcích vyrobených na bázi bílé mouky. Není však snadné se jich vzdát, pokud se ve vaší stravě často nacházejí brambory, těstoviny nebo rýže, někdy stojí za to nahradit je jinými výrobky, které nedodávají jednoduché sacharidy a stejně dobře zaženou hlad. Například cizrna je zdrojem cenné kyseliny listové, doporučované hlavně těhotným ženám. Obsahuje také hořčík a další vitamíny skupiny B.

Dalším návrhem jsou ořechy, které nahradí slané občerstvení. Jsou zdravé a obsahují mnoho cenných minerálů, mezi něž patří mimo jiné draslík a selen. V nízkosacharidové stravě můžete s jistotou sáhnout po jakémkoli druhu ryb. Na jídelníčku by měly být dokonce třikrát týdně. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou cenné pro naše zdraví. Poslední návrhem je květák, který můžete konzumovat v mnoha formách.

Zdroj: https://healthyeating.sfgate.com/foods-can-replace-simple-carbs-2856.html