Woman Cooking Kitchen

Jednoduché triky při vaření zabrání přetečení hrnce

Stačí malá chvilka nepozornosti během přípravy jídla v kuchyni, aby vám třeba vykypěla polévka a rozlila se po sporáku. Samozřejmě že se vylitý obsah hned připálí a pak vám nezůstane nic jiného než ho vyčistit. Je to většinou pracné a zdlouhavé. Přitom ale stačí málo, abyste měli sporák stále jako nový. Jak na to?

Mléko, omáčka, polévka

Pravděpodobně se nenajde kuchař či kuchařka, kterým by nikdy nic v kuchyni nevykypělo. Stává se to při vaření mléka, omáček i polévek. Abyste tomu zabránili, je třeba jídlo při vaření neustále hlídat, ztlumit teplotu a míchat s ním. Jenže to je dost nepraktické, protože během přípravy jídla je třeba udělat ještě i další úkony.

Vezměte vařečku na míchání

Výborným prostředkem, který vám pomůže proti vykypění obsahu hrnce, je obyčejná dřevěná vařečka. Když ji položíte přes horní část hrnce, tak jakmile se jeho obsah vařečky dotkne, nedojde k jeho vykypění mimo obsah hrnce.

Zdroj obrázku: Freepik

Co s poklicí

Jestliže něco dlouho vaříte v hrnci či kastrolu, většinou je přikrýváte poklicí. Když ji ale posadíte po celém obvodu hrnce, stejně bude jeho obsah mírně odkapávat na sporák, kde se připálí. Existuje lepší a praktičtější metoda. Poklici samozřejmě použít můžete, ale trochu ji odkryjete, aby pára z hrnce mohla volně unikat ven. Pak se nemůže stát, že tekutina bude kypět ven. Při vaření používejte mírný var pomocí nízké teploty.

Za vyzkoušení rozhodně stojí speciální silikonové poklice, které zabraňují tomu, aby vařená tekutina vykypěla ven.

Namažte okraj hrnce tukem

Další metodou, jak zabránit kypění tekutin v hrnci, je použití jedlého tuku. Lze vzít rostlinný olej, máslo i sádlo podle toho, co zrovna doma máte v zásobě. Pak malým množstvím tuku potřete vrchní okraj hrnce či kastrolu, což zabrání tomu, aby tekutina vytekla přes okraj ven.

Zdroj: https://www.hy-vee.com/recipes-ideas/advice-how-tos/food-love/how-to-prevent-a-pot-from-boiling-over