Jídelníček může být plný vitaminů a minerálů. Špatná úprava je ale v jídle zničí

Jídlo musí být nejen chutné, ale také nutričně hodnotné, abyste tělu dodali veškeré vitaminy, minerály a další látky, které jsou nezbytné k jeho fungování. V zelenině, ovoci i masu najdete spoustu cenných složek a tím, že se naučíte správně jíst, je udržíte v těle mnohem déle. Tím pádem se budete delší dobu cítit lépe.

Nikdy nevylévejte vývar, protože je plný vitaminů ze zeleniny

I když si připravujete vařenou zeleninu a vývar z ní zrovna nevyužijete, nikdy ho nevyhazujte. Na jeho základě si můžete připravit omáčku nebo polévku, která vás dostane z nachlazení nebo kocoviny. Do vody při vaření zeleniny dejte alespoň jednu lžičku tuku, protože některé z vitaminů se rozpustí právě v tucích – A, D, E nebo K.

Zdroj obrázku: Freepik

Dbejte na to, abyste potraviny nepřipravovali při vysokých teplotách. Pečení nebo smažení může způsobit, že potraviny budou karcinogenní. Vynechte z jídelníčku smažené potraviny, jako jsou hranolky nebo smažený sýr, a odpusťte si sladké sušenky, suchary nebo toasty. Pokud budete nezdravé produkty jíst opakovaně, mohou se do těla dostat škodlivé látky, které způsobí tloustnutí a také zdravotní problémy. Zeleninu i maso duste nejlépe v páře nebo uvařte.

Dávejte si pozor, jaké potraviny mezi sebou kombinujete

Velký vliv na to, jestli si v těle udržíte minerály a vitaminy, má způsob přípravy, ale také kombinace potravin. Jestli sníte najednou maso a salát, tělu tím dodáte veškeré živiny. Maso obsahuje železo, spojit můžete například i brokolici s hořčicí. Opačným příkladem toho, jaké potraviny by se neměly míchat, je okurka a rajče. Okurka totiž obsahuje enzym askorbát, který zničí veškerý vitamin C v ostatních produktech.

Ryba obsahuje jód, a pokud ji smícháte s brukvovitou zeleninou, jód se nedostane do těla v množství, jaké je nutné. Mnoho lidí je zvyklých zeleninu a ovoce před konzumací oloupat. Bohužel ale nejzdravější je jíst produkty, které nejsou oloupané. Ve slupce se totiž vitaminů a minerálů nachází nejvíce. Pokud tedy nemusíte, jablka ani okurky neloupejte, pouze je umyjte a snězte. V cuketě, lilku a paprice navíc najdete spoustu vlákniny.

Zdroj: https://familydoctor.org/vitamins-and-minerals-how-to-get-what-you-need/