Jíst syrové brambory málokoho napadne, kdo to zkusí, pocítí zajímavé účinky na zdraví

K nejběžnějším surovinám, které najdeme ve spíži většiny českých domácností, patří brambory. Jsme zvyklí konzumovat je vařené, šťouchané, v podobě bramborové kaše, ale hlavně teplé. Studenou variantu ve formě bramborového salátu máme spojenou spíše jen s vánočními svátky. Přitom jsou brambory za studena ze zdravotního hlediska nejlepší.

Seznamte se s rezistentním škrobem

Proč studené? Jde o přítomnost takzvaného rezistentního škrobu. O něm se v poslední době píše a mluví čím dál tím více. Zjistilo se totiž, že může fungovat jako prevence spousty onemocnění. Mimo jiné snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rezistentní škrob patří mezi sacharidy. Během trávení většinou projde tenkým střevem a v tlustém střevě pak působí jako důležitá látka. Jeho vliv na lidské tělo je možné přirovnat k rozpustné vláknině. Jeho konzumace může mít spoustu skvělých účinků:

  • snížení hladiny cukru v krvi
  • snížení cholesterolu 
  • lepší vstřebávání minerálů z potravy
  • prevence onemocnění tlustého střeva, žlučových kamenů, dny

Rezistentní škrob místo glukózy

Když brambory vaříme, dochází ke štěpení škrobu na menší částice – vzniká glukóza, tedy jednoduchý cukr. Během toho, co brambory chladnou, se však objeví skvělý rezistentní škrob. Ten projde naším trávicím traktem až do tlustého střeva, aniž by došlo ke zvýšení hladiny cukru v krvi. To ocení zejména diabetici.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výsledkem konzumace studených brambor, obsahujících rezistentní škrob, je spousta skvělých účinků na naše tlusté střevo. Patří mezi ně zejména lepší vstřebávání vápníku, hořčíku, železa, zinku a mědi, ale také hladina pH, zajišťující v tlustém střevě správnou mikroflóru. 

Jestli vás zaujaly účinky rezistentního škrobu, najdete jej i v dalších potravinách: mimo jiné v čočce, fazolích, celozrnném chlebu nebo ve studené rýži. Konzumací rezistentního škrobu předcházíte rychlým změnám hladiny cukru v krvi, které způsobují zvýšenou chuť k jídlu. Proto je tato látka skvělým pomocníkem při hubnutí. 

Zdroj: pineridgenaturalhealth.com, Autorský text