Bowl With Raw Dough Chocolate Chips Kitchen Table

Kakaová Mazurka je netradiční dezert, po kterém se jen zapráší

Jedná se o velmi jednoduchý dezert, který je jako stvořený pro slavnostní příležitosti. Například pro Velikonoce, hody, ale i narozeniny a jiné svátky. Je ale pravda, že se mazurka úzce pojí s Velikonocemi, takže pokud mazurku na Velikonoce nepečete a hledáte recept, kterým byste oslovili, zkuste právě tento. Místo kakaa lze také použít i jiné náplně. Inspirujete se i vy.

Co budete pro přípravu mazurky potřebovat?

  • Hladká pšeničná mouka 300 gramů (může být i špaldová)
  • Máslo 200 gramů
  • Cukr moučka 100 gramů
  • Žloutky 3 kusy
  • Sůl 1 špetka
  • Cukr 150 gramů
  • Mléko 4 lžíce
  • Kakao 40 gramů
  • Máslo 150 gramů
  • Žloutky 2 kusy
  • Vanilkový extrakt
  • Špetka soli

Postup přípravy

Nejdříve si připravíte křehoučké těsto z prvních pěti výše uvedených surovin. Můžete je dát do mixéru, ale také míchat ručně. Jakmile bude těsto hotové, umístěte ho na jednu hodinu do lednice a poté z něj vyválejte kolečko. Vezměte si koláčovou formu a vyložte celé dno těstem. Nezapomínejte, že musíte vyvýšit okraje těsta, aby nádivka nevytekla. Jakmile budete mít těsto vyrovnané ve formě, je třeba jej ještě propíchat vidličkou. Nyní je čas dát těsto péct. Pečte na 200 °C dozlatova, přibližně 25 minut.

Kakaová náplň

Nyní si připravte hrnec a nalijte do něj mléko a přisypte cukr. Suroviny rozpusťte na mírném ohni a přidejte kakao. Na mírném ohni nechte vše probublávat. Jakmile začne kakao s mlékem mírně houstnout, odstavte je z plotny a vmíchejte máslo. Jakmile směs mírně vychladne, přidejte žloutky, vanilkový extrakt a špetku soli. Míchejte nebo šlehejte do doby, než těsto začne lehce blednout. Až bude těsto upečené, ihned na něj dejte namíchanou náplň a celek nějakým způsobem ozdobte. Použijte například mandlové lupínky, celé mandle či jiné zdobení, kreativitě se meze nekladou. Rychlý dezert, který je krásný, a navíc vynikající jistě zachutná i vám a vašim blízkým.