Karbanátky s jelítkovým prejtem a pošírovaným vejcem překvapí neobvyklou kombinací, která zachutná celé rodině

Dnes vám představíme na české poměry velmi neobvyklý pokrm. Karbanátky z bramborového těsta plněné jelítkovým prejtem a podávané spolu s nakládanou okurkou a ztraceným vejcem naměkko. Je to velmi zvláštní kombinace, nicméně už při prvním ochutnání zjistíte, že je velmi chutná. Pokud tyto karbanátky jednou vyzkoušíte, určitě se k nim budete rádi vracet.

Ingredience:

  • 500 g brambor,
  • 1/2 hrnku bramborového škrobu,
  • 2 vajíčka,
  • cibule,
  • lžíce sádla,
  • 300 g jelítkového prejtu,
  • pepř podle chuti,
  • strouhanka nebo kukuřičné lupínky,
  • sádlo, olej nebo přepuštěné máslo na smažení.

K podávání:

  • ztracené vejce,
  • nakládaná okurka.
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Na pánvi rozehřejte sádlo, osmahněte na něm cibulku a přidejte jelítkový prejt nakrájený na kolečka. Dobře ho osmažte a případně dle chuti dokořeňte mletým černým pepřem a solí.

Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, nechte úplně vychladnout a rozdrťte na kaši. Přidejte k ní bramborový škrob, vyklepněte jedno vajíčko a důkladně promíchejte na jednolité bramborové těsto.

Z bramborového těsta vytvářejte plněné karbanátky tak, že odeberete kousek hmoty, vytvarujete z ní placku, na ni položíte osmažený prejt s cibulkou a zakryjete druhou plackou z bramborového těsta. Okraje důkladně zamačkejte, aby se spojily a nerozevíraly se.

Přichystejte si dva hluboké talíře. Do jednoho vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou. Do druhého nasypejte strouhanku, případně drcené kukuřičné lupínky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje, sádla nebo přepuštěného másla.

Každý bramborový karbanátek obalte nejprve ve vajíčku, pak ve strouhance či v lupíncích a nakonec položte do rozpáleného tuku v pánvi. Karbanátky smažte na mírném až středním ohni z obou stran několik minut dozlatova a doměkka.

Podávejte s kyselou okurkou a na karbanátek položte pošírované vejce uvařené naměkko.

Dobrou chuť!

Zdroj: https://sodelicious.recipes/recipe/egg-meatballs/