millet-5098547_1920 (1)

Kaše z prosa zahřeje a nadopuje tělo potřebnými živinami

Kaše z prosa je jeden z nejstarších druhů kaší, které známe. V současné době opět získává na popularitě díky svým cenným nutričním hodnotám a četným léčivým vlastnostem. Je snadno stravitelná, sytá a obsahuje mnoho bílkovin. Kaše z prosa také dokonale čistí střeva od usazenin a toxinů, navíc je bohatá na vitaminy a minerály, které mají příznivý vliv na zdraví a imunitu. Proso odkyseluje tělo, zlepšuje metabolismus, pomáhá zmírnit infekce, zlepšuje stav vlasů, kůže a nehtů. 

Nutriční hodnoty 

Kaše z prosa oplývá mnoha cennými živinami. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, včetně aminokyselin: leucin, isoleucin a methionin. Proso je bohatým zdrojem vitaminů, zejména vitaminu B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin). Mimo to je zdrojem vitaminu E a mnoha minerálů, jako železa, hořčíku, mědi, vápníku, sodíku, draslíku, křemíku, zinku a fosforu. Obsahuje také lecitin, který podporuje paměť a koncentraci. Díky nepřítomnosti lepku je tato kaše vhodná i pro lidi trpící celiakií. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pomůže s infekcemi a onemocněními trávicího systému

Kaše z prosa má protizánětlivý a antivirový účinek, díky němuž snižuje zánět dýchacích cest a vysušuje přebytečné sekrety. Může tak dobře působit v případě obtěžujícího kašle a rýmy. Doporučuje se také pro osoby trpící onemocněními trávicího systému, jelikož je snadno stravitelná a výživná. 

Proso není pro všechny

Ačkoli je kaše z prosa je velmi zdravá a výživná, ne každý ji může konzumovat. Vzhledem k velkému množství kalorií a vysokému glykemickému indexu není doporučována diabetikům. Mimo jiné může také proso bránit vstřebání jódu v těle, proto nejde o vhodnou stravu pro pacienty s nemocnou štítnou žlázou.  

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak si kaši z prosa připravit?

Proso nechte několik hodin před vařením naložené ve studené vodě, do které jste přidali citronovou šťávu. Díky tomu se zbavíte hořkosti a opláchnete fytiny, které brání vstřebávání živin. Proso vařte v poměru 1 šálek prosa na 2–3 šálky vody či mléka, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Pro lepší chuť můžete přidat například nadrcené ořechy.