Kdo chce máslo, ten si připlatí. Ti chytřejší ale vědí, že si ho snadno vyrobí sami

Máslo, stejně jako jiné potraviny, postupně zdražuje. Proto je vhodné najít způsoby, jak ušetřit a zároveň nepřijít o kvalitní potraviny. Cena se pohybuje za kostku másla mezi 50–‍90 korunami. Lepším způsobem, jak si dopřát kvalitní máslo, je sami si ho vyrobit. Budete k tomu přitom potřebovat pouze několik surovin. Výroba je velmi snadná a zvládne ji každý.

Jak si vyrobit vlastní máslo?

Cena másla se vyšplhala na takovou sumu, kterou odmítá většina normálních lidí zaplatit, a není divu. Bohužel se zdražuje nejen máslo samotné, ale také další mléčné výrobky a pečivo. Zdražování se zkrátka nevyhneme, proto se vyplatí mít na paměti, že je možná načase vyzkoušet domácí výrobky. Můžete si snadno připravit nejen máslo, ale také vlastní šunku, nebo dokonce sýr.

Čtěte také:  Sýr feta patří mezi nejzdravější druhy vůbec, levné náhražky s ním nemají nic společného

Vyzrajte na drahé potraviny tím, že si je budete sami vyrábět. Máslo se stává pomalu luxusním zbožím, přitom jeho výroba je velmi snadná. V dóze vám pak může vydržet i několik dní, pokud ho budete skladovat v lednici. Za pouhé dva roky se cena másla vyšplhala opravdu vysoko. Neumíte si bez něj představit snídani? Ukážeme, jak si ho vyrobit.

Zdroj obrázku: Freepik

Bude vám stačit pouze smetana a vhodná nádoba

Za domácí máslo neutratíte tolik peněz jako za kupované. Budete na jeho výrobu potřebovat totiž jen smetanu a dózu, kterou máslem naplníte. Nalijte smetanu do sklenice, ale dávejte pozor, nesmí být nad polovinu výšky. Uzavřete sklenici a několik minut s ní třeste. Hotové máslo pak vyndejte a dejte do studené vody. A teď už stačí pouze máslo vymačkat, aby nebylo vodnaté. A máte hotovo!

Čtěte také:  Z obyčejné klobásy lze během pár okamžiků vykouzlit netradiční oběd i rychlou svačinku

Můžete si ho udělat také jiným způsobem, ale to už budete potřebovat mixér. Smetanu dejte do misky, mixujte na střední rychlost asi jednu minutu a poté přisolte. Mixér dejte na větší otáčky a mixujte tak dlouho, dokud se voda nebude oddělovat od tuku. Máslo od podmáslí pak můžete přecedit pomocí síta. Takto připravené máslo bude obsahovat spoustu vitaminů a dalších látek, které prospějí vašemu tělu.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/42264/homemade-butter/